Leverans 2-3 arbetsdagar | Fri frakt över 500 SEK
Till kassan
warning
star
Joina vårt nyhetsbrev
Få 10% rabatt på ditt nästa köp
Joina nu!

Återbruka ett par jeans till en kreativ magväska!

Älskade återbruk.

Dagens blogginlägg kommer att handla om återbruk. Dessutom kommer återbruket resultera i en av mina absoluta favorit accessoarer; magväskan! Det finns nämligen riktigt snygga magväskor både i etern och ute i butiker, det gäller bara att hitta dom ( eller göra dom själva).

Jag kommer att dela upp processen av att skapa en magväska i två blogginlägg. I det här inlägget kommer jag att visa den rent praktiska biten av att sätta ihop väskan och i kommande inlägg kommer jag att visa exempel på hur man kan pimpa upp väskan.

För den som ser möjligheter, så är magväskans användningsområden oändliga! Magväskan är helt klart värd dom timmar av arbete som ni kommer att lägga på att färdigställa den.

Det här var min utgångspunkt; ett par jeans från second hand affären Myrornas. Eftersom att jag gör magväskan till mig själv så är det extra viktigt att storleken är rätt i midjan då jag kommer använda linningen som bas till fickorna.

Varje ficka kommer att hållas på plats av två hällor var. I det här fallet så har jeansen fem hällor och jag låter därför en av byxans hällor vara intakt. De övriga fyra hällorna plus den bit av linningen som hällorna sytts på plats, sprättar jag upp.

När hällorna har lösgjorts så tar jag och klipper bort linningen från byxan. De delar av jeansen som inte används till magväskan försöker jag lämna så intakta som möjligt då dom kan komma att användas till senare projekt. Man vet aldrig vad man kan komma att behöva :).

Jag klipper ut fickan så nära kanten som det går utan att klippa i någon befintlig söm.

Nu börjar magväskan ta sin form!
Lägg ut linningen och fickorna framför dig så att du lättare får en uppfattning om vart du vill ha dina fickor.

När du bestämt dig vart fickorna skall sitta, så nålar du fast hällorna på baksidan av fickorna. Jag använde den biten av hällorna som suttit i linningen ( den har en lite mörkare ton än den biten av hällan som synts och använts på jeansen). På så sätt får jag även ett naturligt mellanrum från linningen till fickorna.

För att hällorna skall passa som upphängning till fickorna så behöver jag rikta dom snett mot fickan. Därefter nålar jag fast dom platt och rakt mot fickans baksida för att undvika att fickorna hänger och slänger fritt på det färdiga resultatet. Jag har valt ett broderigarn med liknande färg som jeansen sömmar för att sy igen linningen samt för att sy fast delarna i varandra. Sömmen jag använt mig av är langettsöm. Langettsöm/langettstygn är oerhört praktiskt och är något jag kommer använda mig av ännu mer när jag börjar med att pynta magväskan.

Tips och förmaningar som är bra att tänka på när ni sätter igång att skapa,

  • När ni väljer jeans, ha i åtanke att ni ska kunna sy igenom materialet med nål utan att få alltför ont i fingrarna. Jeansen på bilden är av denim och i stretch. 
  • Vart vill du att magväskan ska sitta? ( i midjan, på höfterna?) välj ett par jeans där linningen sitter på samma plats där du vill ha magväskan.
  • Jag hade turen att hitta ett par byxor med dragkedja, det går lika bra med fickor som stängs med knapp eller “vanliga” fickor”. Hur fickorna ska se ut beror helt på vad du tänker använda magväskan till.
  • Det är roligare att klippa sönder saker än att sprätta upp sömmar :). Tänk ändå på att endast klippa där det är nödvändigt så att du kan använda övriga delar av jeansen till andra projekt.

Håll koll nästa vecka för det färdiga, dekorerade resultatet!

Lycka till!

Varma hälsningar från oss på Folklore Company och från mig

Elisa Marban Flink Xx

favorite

Med julen runt knuten - nya mönster för högtiden

Med julen runt knuten - nya mönster för högtiden

Vi vet - det är fortfarande långt tid kvar till jul. Men när vi skriver den här posten är det...
Broderiteknik från världens alla hörn

Broderiteknik från världens alla hörn

Det finns en hel del otroliga broderitekniker där ute. Dom varierar i stil och material men en...
Månadens bilder - augusti

Månadens bilder - augusti

Hög och krispig luft, färgglada träd och mysiga koftor och haldsukar. Hösten kan vara en ren och...
Fridays for Future - broderi och inspo

Fridays for Future - broderi och inspo

Det har gått mer än ett år sedan Greta Thunberg först sattae sig utanför det svenska...