The Folklore Company Logo
20% RABATT PÅ ALLT EGENDESIGNAT
Använd koden BLK2021 i kassan (t.o.m 27/11)
Shoppa nu

Att berätta sin historia genom broderi

Hur bevarar man ett folkslags alla tragedier, hjältedåd och kärlekshistorier egentligen? I hundratals år har just broderiet spelat en stor roll för Hmong-folket hur de dokumenterat och berättat sin splittrade historia.  
Hmong är en etnisk folkgrupp som aldrig haft ett eget land. I tusentals år bodde Hmong i sydvästra Kina. Under Qing dynastin på 1600-talet utsattes Hmong-folket för både förföljelse och folkmord vilket ledde till att stora grupper emigrerade till Thailand, Laos, Vietnam och Myanmar.
Genom olika symboler, tekniker och material berättar Hmong-folket sin historia genom broderiet.

Bild från Mrskue 

Det sägs att dessa symboler uppstod i samband med att Hmong inte längre tilläts tala sitt eget språk och tvingades anpassa sig till det kinesiska samhället och dess traditioner. Det blev ett sätt att fortsätta kommunicera, bevara sin historia och bevara sitt språk. 

Paj Ntaub (blomduken) är en väsentlig del av Hmong-kulturen. Detta traditionella handarbete går tillbaka flera århundraden och är en otroligt detaljerad konstform, främst utförd av klanens kvinnor. Den som broderar en Paj Ntaub syr ofta in symboler som visar vilken klan man tillhör, naturen eller folksägner. Motiven dyker upp på allt från kläder, väskor och andra textilier och genom dessa motiv berättar de sin historia och bevarar den för kommande generationer. 

Bild från Pinterest
Bild från Pinterest
  Traditionellt sys just Paj Ntaub med korsstygn men även andra tekniker är vanliga inom Hmong. Som dessa broderade tavlor som var och en berättar en historia utan text, har broderats med ytliga stygn. 
Bild från Hmongembroidery

 

 

Oftast var det unga flickor som broderade dessa blommiga vinstockar för att ge till sina pojkvänner, som ett intyg på sin kärlek. Vattenkällan i mitten som djuren samlas runt sägs enligt de äldre ha helande egenskaper. Till höger om trädet i mitten syns ett vildsvin, dess betar ansågs av Hmong ha magiska krafter. Betarna används som skydd mot sjukdomar och för att hålla bäraren säker på långa resor eller i krig. 

Bild från Hmongembroidery

Tuppen är ett av de viktigaste djuren för Hmong. Enligt sägen så fanns det en gång i tiden 30 solar som höll på att torka ut jorden, vilket gjorde att folket inte längre kunde odla sina grödor. Yaj Yuam, en hjälte, tog sin pil och båge och sköt ner alla solar utom en, för den solen hann smita iväg och gömma sig. Nu fanns istället inget solljus alls, vilket också gjorde att de inte kunde odla sina grödor. Då kallades Yawm Saub in, han samlade alla världens djur för att locka fram den sista solen. Djuren försökte men misslyckades. Men så kom tuppen. Han gal högt och den gömda solen tittade tillslut fram. Så från och med då måste tuppen gala varje morgon strax innan solen går upp för att meddela Hmong att det är dags att vakna och starta dagen.

Bild från The Art of Hmong embroidery
 

Även traditionella kläder pryds med vackra, färgglada broderier. Det är vanligt att dekorera de svarta kläderna för att detaljerna verkligen ska sticka ut. Starka färger, så som rosa, rött, gult och grönt syns ofta på kläder och huvudbonader.

Bild från The Art of Hmong embroidery