warning
star
Joina vårt nyhetsbrev
Få 10% rabatt på ditt nästa köp
Joina nu!

Brodera tredimensionella rosor i 3 steg!

Livet är fyllt med val. En del val är svåra. Andra val är lättare. Som hemmapysslare och kreativ människa ( speciellt när man pysslar mycket på frihand) så sker vissa kreativa val utan att man ens tar någon notis om att man väljer, fram tills dess att produkten är färdig.

I veckans blogginlägg valde ramarna mig. Ramarna i sin tur ledde till veckans motiv: en bukett av rosor.

Jag började med att rita upp storleken på mitt broderi genom att ta ut papperslappen ur ena ramen och märkte upp dess storlek med en blyertspenna. På så sätt blir det tydligt hur stor yta som kommer att hamna i blickfånget i ramen.

Jag tänkte visa hur man syr dom små söta rosorna.

1. Bestäm vart du vill ha mitten av blomman, där tar du upp nålen underifrån.

2. Nästa steg är att skapa rosens grund i form av en asterisk (*). Storleken på asterisken bestämmer storleken på hela rosen. Tänk på att just dom här rosorna gör sig bättre i mindre storlek.

Sy asteriskens “armar” från mitten och ut, enligt bilden ovan. Du låter nålen komma ner under tyget och för upp nålen i mitten igen. (Obs. i samma hål som tidigare). Du fortsätter sedemera med att staka ut asterisken från mitten och ut till det som skall bli rosens storlek.

3. Nu börjar den roliga biten. Efter att du stakat ut rosen så är det dags att väva med nål :).
Varva mellan att låta nålen gå under och över asteriskens armar, runt, runt tills asteriskens armar är täckta.

Rosorna kan få aningen olika utseende beroende på om du väljer att staka ut jämt antal armar (ex 6 st) eller ojämt antal armar (ex 7 st). Prova gärna dig fram för att få det utseendet som du vill ha.

Nästa steg är att brodera blad för att uppnå känslan av en bukett. På bilden så har jag använt aidaväv som bas, dock skulle det ha varit enklare att använda sig av vanlig väv eller tyg av den enkla anledningen att man blir friare när det gäller bland annat utformningen av löven. Avslutningsvis har jag gett mig på ett stygn som jag faktiskt aldrig lyckats få till fram tills nu- franska knutar. Dom franska knutarna fyller ut buketten på ett fint sätt och gör att buketten ser genomarbetad ut.

När arbetet är färdigt  så är det inte ovanligt att trots att ramen valde objekten så har objektet på grund av alla kreativa val längs vägen, växt ur ramen (buketten blev för utbuktande för att få plats under glaset i just den ramen). Misströsta ikke! Då gäller det att tänka om. Här nedan ser ni min lösning.

 

På nedersta bilden poserar rosbuketten tillsammans med ramarna som var utgångspunkten. Ramarna har istället fått bli hem till två olika monogram. Resultatet av buketten fungerar lika bra som en inramning i en annan ram (med lite mer utrymme i) eller som ett kort till någon du tycker om.

Lycka till!
Vänliga hälsningar från Folklore Company
Elisa Marban Flink Xx.

favorite

Gästbloggare: Tusenblommor - Bland sockerbagare och snöflingor

Gästbloggare: Tusenblommor - Bland sockerbagare och snöflingor

Sofia är tjejen bakom det omåttligt inspirerande Instagram-kontot tusenblommor. Ett konto...
Gästbloggare: Tusenblommor om hösten och skaparlusten

Gästbloggare: Tusenblommor om hösten och skaparlusten

Sofia är tjejen bakom det omåttligt inspirerande Instagram-kontot tusenblommor. Ett konto fyllt...
Årets julklapp? Skapa eget i år!

Årets julklapp? Skapa eget i år!

Vi minns alla smörkniven vi gjorde i träslöjden. Den som hamnade under julgranen, löst inslaget...
Gästbloggare: Maja Delborn - Kan man bli frisk av hantverk?

Gästbloggare: Maja Delborn - Kan man bli frisk av hantverk?

Maja Delborn drabbades av utmattningssyndrom när hon var 19 år. Därefter väntade en lång...