The Folklore Company Logo
NYHET: Tjäna poäng för köp och engagemang!
Kör igång!

Börja brodera - en guide

Om du ännu inte är helt bekant med hantverket är det lätt att trassla in sig i alla de termer och tekniker som hör broderiet till. Men oroa dig inte! Vi hjälper dig på vägen. I det här inlägget kommer vi berätta hur du går tillväga när du vill skapa din allra första bonad. 

Det finns dock en del termer och ord som kan vara bra att känna till, om man inte redan är en glosmästare i broderi, såklart. Till exempel Aida-väv, tapesserinål och stygnmall. Spana in hela ordlistan (oroa dig inte, den är inte superlång) om du vill få bättre koll på alla de termer som hör till.

Utrustning  

Okej, redo att sätta igång? Har du inte redan all utrustning du behöver för att börja brodera rekommenderar vi starkt våra nybörjar-mönster och startkit. I dessa ingår allt du behöver för att skapa ditt nya konstverk.

  1. Design och stygnmall
  2. Tyg (Aida-väv)
  3. Tråd
  4. Tapesserinål

(Önskar du göra broderiet lite enklare att handskas med rekommenderar vi att du köper till en sybåge till kitet. Den kommer hålla väven på stadig plats.) 

Enkel stygnteknik

När du nu har all utrustning du kan tänkas behöva kan det vara på sin plats att ha någorlunda koll på den mest grundläggande och använda stygntekniken, nämligen korsstygn. Ett korsstygn består av två korslagda stygn där de övre stygnen alltid ska ha samma riktning. Plättlätt, eller hur? Vill du göra en djupdykning i tekniken kan du läsa hela guiden om stygnsättning här.  

Läsa av stygnmallen

Inkluderat i ditt nybörjat-kit finns en stygnmall. Stygnmallen visar dig var du ska sätta dina stygn och vilken färg på tråden du ska använda. Varje enskild, färgad ruta i mallen representerar ett stygn som ska göras på väven. Återigen, lätt som en plätt! 

När du är redo att sätta ditt första stygn

En god idé, innan du börjar trä nålen, är att se till att du börjar i mitten av väven. Vik därför din väv, både på bredden och på höjden och försök hitta ett block i mönstret, så nära mittpunkten som möjligt, med samma färg. På så sätt slipper du hålla på och byta färg fram och tillbaka, innan du är helt varm i kläderna! 

Klipp sedan en bit garn, om 50-60 cm och trä din nål. Undvik att göra en knut i ändan, det kan nämligen orsaka en del trassel och knölar i din väv. Och sen? Bara att sätta igång och skapa underverk! 

Fortsätt läsa! I vår guide "Skötsel och montering" lär du dig hur du bäst tar hand om ditt mästerverk när det väl är färdigt!