The Folklore Company Logo
NYHET: Tjäna poäng för köp och engagemang!
Kör igång!

Broderi och poesi - en oslagbar kombo

Det finns nog inget så slående som en vacker dikt av favoritpoeten på den bästa platsen i ditt hem. Men ibland kan det vara svårt att välja bland all den vackra lyriken, alla de underbara sångerna och alla de slående dikterna. Kanske är det Håkan Hellström som är din husgud? Neil Young eller Nils Ferlin? Kanske har Edith Södergrans eller Karin Boyes poesi träffat dig rakt i hjärtat? Som sagt, det finns mycket att välja bland. Vi har listat några av The Folklore Crews favoritdikter (och sånger) som hade passat perfekt som bonad på väggen, broderad i de vackraste av stygn.  

Gustav Fröding

Gustav Fröding, Strövtåg i hembygden. Det ska inte stickas under stolen med att just denna dikt faktiskt kom till vår vetskap när Mando Diao släppte skivan Infruset i 2012. Hade vi fått välja att brodera upp en enda dikt till hemmet, då hade det nog varit denna. 

Det är skimmer i molnen och glitter i sjön, det är ljus över stränder och näs

och omkring står den härliga skogen grön bakom ängarnas gungande gräs.


Edith Södergran

Inte en dikt per sey, men visst en del av en diktsamling, denna av Edith Södergrans “Septemberlyran” från 1918. Kloka ord som väl kan behöva höras, upprepas och låtas sjunka in.

Min självsäkerhet beror på att jag har upptäckt mina dimensioner.
Det anstår mig icke att göra mig mindre än jag är.

J.R.R Tolkien 

J.R.R Tolkiens “All That is Gold Does Not Glitter" är ju, kanske som känt, den dikten i Härskarringen som används för att beskriva Aragorn (eller Vidstige) när han introduceras för oss läsare. Just denna dikt tycker vi passar otroligt bra ihop med vårt mönster “Hills”. Spana in det här.

All that is gold does not glitter
Not all those who wander are lost;
The old that is strong does not wither,
Deep roots are not reached by the frost.


Bob Dylan

Bob Dylan är nog kanske en av de mer populära husgudarna runt om i världen. Och det går liksom inte att förringa hans texter. Just detta stycke ut låten “Not dark yet” från 1997 tycker vi hade passat fantastiskt bra på en vägg. 


Behind every beautiful thing there has been some kind of pain


Karin Boye

Ja, såklart kommer Karin Boye med på listan. Det finns mycket klokt hon har skrivit, mycket vackert coh en hel del sorgligt. Just sikten “Moln” från just diktsamlingen “Moln” passar ju helt rysligt bra ihop med vårt nya mönster. Kan du gissa vad det heter? Du gissar nog rätt. Spana in mönstret här. 


Se de mäktiga moln, vilkas fjärran höga toppar

stolta, skimrande resa sig, vita som vit snö!

Lugna glida de fram för att slutligen lugnt dö

sakta lösande sig i en skur av svala droppar.


Charles Bukowsi

Stycken ur “How is your heart?” påminner oss om de fria dagarna på tågluffen, eller i backpackandets Asien. Minnen som liksom värmer en som få andra saker. Charles Bukowski får verkligen det vardagliga att bli så konstigt vackert.


to awaken in a cheap room

in a strange city and

pull up the shade-

this

was the craziest kind of

contentmentTillbaka då till broderiet. Som vi skulle vilja påstå i sig kan vara en slags poesi. Stygn intill stygn, som ord intill ord. Och i broderiet, liksom poesin bildar de i sin helhet något större och vackrare. Ett mönster eller känsla. Eller både och. Vilken är din favoritdikt? Kanske kan det också bli till en bonad?