Leverans 2-3 arbetsdagar favorite Fri frakt över 600 SEK
Till kassan
warning
star
Joina The Folklore Treats och få 10% rabatt!
Tips, trix, kampanjer och spännande nyheter direkt på mailen

Broderi som terapi


Broderar du redan en hel del? Har du funderat på hur du känner dig när du broderar? Många upplever att brodyr hjälper dem att sakta ner och släppa lite av stressen. Det kan vara ett sätt att släppa allt runt omkring och bara fokusera på stygnen. En form av mindfulness. Och broderi som terapi har varit en grej sen långt tillbaka.

Broderi har länge använts som ett verktyg för personer att bearbeta trauman. Ett tidigt exempel är Mary, Skottarnas drottning, som regerade i Skottland under 1500-talet. Marys tid vid makten kantades av diverse sammansvärjningar och mordkomplotter. När hon väl tvingades abdikera flydde hon till England, med sikte på tronen. Men Mary fängslades av regerande drottning Elisabeth som höll henne inlåst i 20 år. Mary sägs ha funnit stor tröst i att brodera under den långa tid hon hölls i fångenskap.* Men det har även varit vanligt att erbjuda broderi som terapi för soldater sedan första världskriget.


Att brodera var ett sätt att rehabilitera såväl fysiska som psykiska men efter kriget. Det hjälpte soldaterna med nervskador att arbeta med finmotoriken men även att fokusera på något och skapa en meditativ sinnesstämning. Men eftersom det ansågs vara ett "kvinnoarbete" blev det ibland ett hinder för soldaterna att ens testa terapiformen.** Alfred Briggs var däremot en av männen som broderade som terapi efter sin tjänstgöring. 


Briggs var en australiensisk soldat som tjänstgjorde under första världskriget. Han skadades allvarligt under striderna i Bullecourt och förlorade mycket motorik och funktion i handen. På sjukhuset uppmuntrades han att börja brodera, både för att få tiden att gå men också för att öva upp finmotoriken. Under sin tid på sjukhuset skapade Briggs flera broderier med blommor och fjärilar. Familjen donerade senare hans verk till Australian War Memorial där du kan läsa mer om hans historia.

Alfred Briggs broderi - källa

När vi började nysta i ämnet hade vi inte hört så mycket om att brodera som en form av terapi. Däremot har vi sett brodöser på alla nivåer berätta om hur broderi har fungerat som mindfulness och ett sätt att hantera stress. Med den här nyvunna kunskapen om hur broderiterapi har använts historiskt så känns det självklart att vi fortfarande använder det, medvetet eller omedvetet, för vårt välmående.


 Läs mer här:

*Threading the needle: when embroidery was used to treat shell-shock

**Embroidery as Rehabilitation After WWI


favorite

Månadens bilder - Juni

Månadens bilder - Juni

Med juni kom både värmande vindar och värmande inlägg från våra följare där ute. En månad som...
Världsbroderidagen 30 juli

Världsbroderidagen 30 juli

Visste du att den allra först Världsbroderidagen uppkom i Sverige? ”År 2011 tog en av...
Broderi och poesi - en oslagbar kombo

Broderi och poesi - en oslagbar kombo

Det finns nog inget så slående som en vacker dikt av favoritpoeten på den bästa platsen i ditt...
Små, vackra ting som gör broderiet enklare - och roligare!

Små, vackra ting som gör broderiet enklare - och roligare!

Ibland är broderi inte alltid en dans på rosor. När tråden trasslat sig, kökssaxen blivit slö...