warning
star
Joina vårt nyhetsbrev
Få 10% rabatt på ditt nästa köp
Joina nu!

Broderi som terapi


Broderar du redan en hel del? Har du funderat på hur du känner dig när du broderar? Många upplever att brodyr hjälper dem att sakta ner och släppa lite av stressen. Det kan vara ett sätt att släppa allt runt omkring och bara fokusera på stygnen. En form av mindfulness. Och broderi som terapi har varit en grej sen långt tillbaka.

Broderi har länge använts som ett verktyg för personer att bearbeta trauman. Ett tidigt exempel är Mary, Skottarnas drottning, som regerade i Skottland under 1500-talet. Marys tid vid makten kantades av diverse sammansvärjningar och mordkomplotter. När hon väl tvingades abdikera flydde hon till England, med sikte på tronen. Men Mary fängslades av regerande drottning Elisabeth som höll henne inlåst i 20 år. Mary sägs ha funnit stor tröst i att brodera under den långa tid hon hölls i fångenskap.* Men det har även varit vanligt att erbjuda broderi som terapi för soldater sedan första världskriget.


Att brodera var ett sätt att rehabilitera såväl fysiska som psykiska men efter kriget. Det hjälpte soldaterna med nervskador att arbeta med finmotoriken men även att fokusera på något och skapa en meditativ sinnesstämning. Men eftersom det ansågs vara ett "kvinnoarbete" blev det ibland ett hinder för soldaterna att ens testa terapiformen.** Alfred Briggs var däremot en av männen som broderade som terapi efter sin tjänstgöring. 


Briggs var en australiensisk soldat som tjänstgjorde under första världskriget. Han skadades allvarligt under striderna i Bullecourt och förlorade mycket motorik och funktion i handen. På sjukhuset uppmuntrades han att börja brodera, både för att få tiden att gå men också för att öva upp finmotoriken. Under sin tid på sjukhuset skapade Briggs flera broderier med blommor och fjärilar. Familjen donerade senare hans verk till Australian War Memorial där du kan läsa mer om hans historia.

Alfred Briggs broderi - källa

När vi började nysta i ämnet hade vi inte hört så mycket om att brodera som en form av terapi. Däremot har vi sett brodöser på alla nivåer berätta om hur broderi har fungerat som mindfulness och ett sätt att hantera stress. Med den här nyvunna kunskapen om hur broderiterapi har använts historiskt så känns det självklart att vi fortfarande använder det, medvetet eller omedvetet, för vårt välmående.


 Läs mer här:

*Threading the needle: when embroidery was used to treat shell-shock

**Embroidery as Rehabilitation After WWI


favorite

Gästbloggare: Maja Delborn - Kan man bli frisk av hantverk?

Gästbloggare: Maja Delborn - Kan man bli frisk av hantverk?

Maja Delborn drabbades av utmattningssyndrom när hon var 19 år. Därefter väntade en lång...
Gästbloggare: Tusenblommor - Bland sockerbagare och snöflingor

Gästbloggare: Tusenblommor - Bland sockerbagare och snöflingor

Sofia är tjejen bakom det omåttligt inspirerande Instagram-kontot tusenblommor. Ett konto...
Inspiration i tider av isolering

Inspiration i tider av isolering

I desperata tider som dessa kan vi alla känna ett behov av att uttrycka oss. Genom konst, samtal...
Docksta & Friends - en vänskapshistoria med passion för hantverk

Docksta & Friends - en vänskapshistoria med passion för hantverk

Vänner - sägs det - är familjen du själv får välja. Och vi är glada och stolta att få vara en...