warning
star
Joina vårt nyhetsbrev
Få 10% rabatt på ditt nästa köp
Joina nu!

Broderiteknik från världens alla hörn

Det finns en hel del otroliga broderitekniker där ute. Dom varierar i stil och material men en sak har de alla gemensamt - deras unika arv och tradition. Från världens alla hörn har otroliga mönster blivit broderade och sydda, nästan så länge den moderna tideräkningen har funnits. I detta inlägg skulle vi vilja pinpointa några av dem. 


Kasuti-broderi (Indien)

Ordet Kasuti har sitt ursprung i sankriten; där Kai betyder hand och Suti betyder bomull. Katsui-tekniken kan broderas på alla typer av material, vilket man bäst finner och karaktäriseras ofta av zickzack-stygn eller korsstygn. Inga knutar görs i Kasuti eftersom mönstret ska se exakt likadant ut på bägge sidor. Utmaning!

Foto från hoolipriyanka


Sashiko (Japan)

Sashiko är en teknik som fått mer strålkastarljus på senare dagar; i takt med att upcycling och återbruk har vuxit. För många är sashiko synonymt med lappning och karaktäriseras av de vita eller ljusa stygnen på blått eller mörkt tyg. Sashiko har åtminstone tusen år på nacken och användes till en början av de lägre samhällsskikten: som bönder och soldater. Ofta stygnas geometriska, upprepade mönster i lappningstekniken. 

Foto från craftgossip


Keltisk broderiteknik

Den keltiska broderitekniken är som precis vilken annan keltisk tradition; lätt att känna igen, tack vare sina karaktäristiska symboler och mönster. I broderiet används ofta mörka och djupa färger, geometriska mönster och djurmönster. Dessa syddes oftast som dekorativa inslag på kläder och inredning och härstammar från Irland, Skottland och Isle of Man. 


Serbiskt traditionellt broderi

Det serbiska broderiet har influerat många av centrala Europas folkdräkter och används nästan exklusivt däri. I Serbien, liksom många andra Balkanländer broderas gärna blom- och grönsaksmönster på exempelvis den klassiska västen; eller yelek, som den kallas. 

Foto från celebdog


Brasilianskt dimensionellt broderi

Det brasilianska broderiet karaktäriseras av 3D-tekniken som används i sina klassiska blommönster. Ofta ska tråden som används vara extra glansig och man använder nästan exklusivt det syntetiska garn som kallas rayon. Tekniken som används är ofta fransk knut, “the drizzle stitch” eller “the bullion knots”.

Foto från Pinterest


Det ungerska redwork-broderiet

En fantastisk vacker teknik som känns igen på dess klara, röda färg och mönster. Ofta broderas redwork-broderiet med chainwork-stygn, knapphålsstygn och på fri hand. Den vanligaste tråden att använda i detta broderi är DMC 321, en sannerligen härlig, röd färg!

Foto från Pinterest


favorite

Brodera för den goda sakens skull - Majblomman 2020

Brodera för den goda sakens skull - Majblomman 2020

Just nu kan du förena god nytta med nöje när du broderar. Köp ett Majblomman korsstygns-kit...
Inspiration i tider av isolering

Inspiration i tider av isolering

I desperata tider som dessa kan vi alla känna ett behov av att uttrycka oss. Genom konst, samtal...
Gästbloggare: Tusenblommor om hösten och skaparlusten

Gästbloggare: Tusenblommor om hösten och skaparlusten

Sofia är tjejen bakom det omåttligt inspirerande Instagram-kontot tusenblommor. Ett konto fyllt...
Gästbloggare: Maja Delborn - Kan man bli frisk av hantverk?

Gästbloggare: Maja Delborn - Kan man bli frisk av hantverk?

Maja Delborn drabbades av utmattningssyndrom när hon var 19 år. Därefter väntade en lång...