Leverans 2-3 arbetsdagar favorite Fri frakt över 600 SEK
Till kassan
warning
star
JUST NU: Joina The Folklore Treats och få 10% rabatt!
Tips, trix, kampanjer och spännande nyheter direkt på mailen

En ordlista för broderi


Försöker du få rätsida på vad vi pratar om ibland? Eller kanske vill du bara lista ut vad allt material kallas? Helt ärligt är det ju inte så lätt att hitta vad man behöver om man inte vet vad det kallas. Vi har fixat en ordlista som förhoppningsvis hjälper dig lite i broderiets värld.

Aida-väv - Ett av de vanligaste tygen för korsstygn. Tyget har ett kvadratmönster som gör det enkelt att brodera jämna korsstygn och hålla reda på var man är i broderiet. Aida-väven finns i olika korstäthet. Ju fler antal kors per cm – desto mindre och tätare blir dina kors. 

Färgschema - I din stygnmall (kika nedanför) finns det även ett färgschema. Den hjälper dig att hålla koll på vilken färg som ska användas var.

Garndocka - Garnet som används i broderi kommer ofta packat som garndockor. Garnet i garndockan är 8 meter långt och består av 6 trådar som är lätta att separera. Beroende på . Och det finns så många färger att välja mellan! 

Sextrådigt garn - En garndocka består av sextrådigt garn som man delar på. Hur många trådar som användser korsstygn beror på hur tjock du gillar att dina stygn är. Den allmänna rekommendationen är att använda 2-3 trådar från flossen och skära dem i ungefär en meter lång för att undvika att bli trassliga.

Stygnmall - Här hittar du instruktioner för hur du gör ditt korsstygnsbroderi. Se hur många kors som sys med varje färg, var de ska placeras och räkna ut var du ska börja brodera. När du beställer från oss får du alltid en kopia på e-post. Perfekt om dina papper skulle få fötter och försvinna innan broderiet är klart.


Sybåge
 - En sybåge används när du broderar för att göra det enklare att sy stygnen men också för att tyget ska hålla sig slätt och inte dras ihop av stygnen. Placera ditt tyg över den mindre av ringarna och tryck ner den större över tyget och den mindre ringen. Justera tyget och dra åt den större ringen med hjälp av skruven upptill. Du kan även använda sybågen som ram att hänga upp ditt broderi i när du är klar.

Tapesserinålar - Även kallad broderinål kort och gott som är den vanligaste nålen att använda till korsstygn.  Nålen är trubbig och har ett större öga att använda till tjockare garn eller når man syr med flera trådar. Eftersom nålen är trubbig är det mindre risk att sy igenom sina tidigare stygn och fastna med tråden. Det finns en del nålar att välja på och du kanske behöver olika storlekar beroende på vad du jobbar med just nu?


Tråckla -  Att "tråckla ihop något" är du kanske bekant med? Tråckla i den här bemärkelsen betyder att man syr långa och lösa stygn i korsande linjer över tyget. Detta kan hjälpa dig att exempelvis hitta mitten av ett broderi så att du vet var du ska börja. När du är färdig, är de tråcklade stygnen lätt att ta bort. 


Har vi missat något? Hjälp oss bygga på ordlistan genom kommentera här nedan!


favorite

Återbruka din ryggsäck med korsstygn - en personlig touch på en gammal trotjänare

Återbruka din ryggsäck med korsstygn - en personlig touch på en gammal trotjänare

Att återbruka din gamla skolväska behöver varken vara bökigt eller särskilt tidskrävande - vi...
Broderiteknik från världens alla hörn

Broderiteknik från världens alla hörn

Det finns en hel del otroliga broderitekniker där ute. Dom varierar i stil och material men en...
Hemslöjdens Dag 2019 - inspirerande böcker för att komma igång

Hemslöjdens Dag 2019 - inspirerande böcker för att komma igång

Den 7 september är det äntligen dags att fira Hemslöjdens Dag - men innan dess tänkte vi ge dig...
Gästbloggare: Kurbits om "Det broderade ordet"

Gästbloggare: Kurbits om "Det broderade ordet"

Jag lärde mig en gång att latinets textus betyder vävnad eller flätverk (!) och att det därmed...