warning
star
Joina vårt nyhetsbrev
Få 10% rabatt på ditt nästa köp
Joina nu!

Förgyll barnrummet - gör din egen mobil

Dagens blogginlägg kommer att handla om hur man enkelt kan göra en mobil. Mobilen passar utmärkt som inredningsdetalj både ovanför spjälsängen och i fönstret. Passa på att göra en extra som present till en vän som fått tillökning i familjen!

Du behöver:

  • Garn i valfri färg/er. Till mobilen på bilden använder jag Svarta Fårets garn i färgerna: 241, 211 och 03.
  • Stoppnål
  • Hård kartong
  • Sax
  • Broderigarn till upphängning i valfri färg
  • Sybåge (innerbågen) eller annan typ av ring
  • toalettrulle ( eller annat runt föremål för att rita mallar till garnbollarna)
  • Knappar (Valfritt, det går att fästa garnbollarna på annat sätt)

Så här gör man:

1. Börja med att rita upp formen till dina pappersmallar på hårdpapp i den storlek som du önskar ha på dina färdiga garnbollar.  Papperet får gärna vara hårt, men inte alltför tjockt då du kan behöva klippa sönder mallen för att få ut garnbollarna. För att göra sex stycken garnbollar så behövs sammanlagt 12 urklippta cirklar i hårdpapp. Vik papperscirklarna på mitten och klipp ut ett hål.i mitten. Lägg cirklarna mot varandra, två och två, och trä på garnet på en stoppnål.

2. Placera garnet mot papperscirkeln och lägg tummen mot garnet. Håll kvar tummen fram tills dess att du surrat fast garnet genom att trä garnet genom cirkelns mitt och runt din mall. När garnet börjar ta slut så fäster du garnänden genom att dra stoppnålen under lagren av dina tidigare trådar. Se bild två. På samma sätt gör du för att fästa den nya tråden. Du är färdig med din garnboll när nålen inte längre kommer igenom cirkelns mitt.

3. För att få fram en boll av ditt snurrade garn så behöver du sprätta upp garnet. Du börjar med att klippa på cirkeln kortsidor. Klipp tills dess att du kommit igenom till dina två pappmallar. När du klippt färdigt så särar du försiktigt på cirklarna av hårdpapp och placerar en garntråd mellan skivorna och knyter. Tänk på att dra hårt när du knyter så att de uppklippta trådarna inte lossnar. Riv nu sönder pappmallarna och dra av dom. Nu har du en garnboll =). Garnet du har använt till att knyta ihop dina bollar med gömmer du genom att dra igenom dom genom bollen och klippa bort överflödigt garn.

 4. När garnbollarna är färdiga är det dags att hänga upp dom i din sybåge. Jag har använt mig av knappar för att fästa broderitråden (bild 4). Knyt fast knappen längst ut på tråden och “sy” igenom din garnboll (bild 5). Håll upp din garnboll mot sybågsringen för att få en uppfattning om vilken längd du vill ha på din garnboll. Variera gärna längderna på dom olika trådarna. Knyt fast tråden runt din sybåge.

5.För att underlätta monteringen av garnbollarna så har jag lagt sybågen över en  köksstege (bild t.v).

Innan din mobil är färdig att hänga upp så behöver du ordna med mobilens upphängning. Klipp av tre lika långa trådar av ditt broderigarn. Knyt fast trådarna i bågen (bild t.h). Samla trådarna i mitten och gör en vanlig knut av alla tre trådar.

6. Om du vill gömma knuten så kan du göra det genom att trä trådarna genom en mindre garnboll eller varför inte använda en större träpärla?

Stort lycka till!

Vänligen

Elisa Marban Flink Xx.

favorite

Katarina Wennstam - feministisk debattör, föreläsare och flitig brodös

Katarina Wennstam - feministisk debattör, föreläsare och flitig brodös

Katarina Wennstam, en av Sveriges mest framstående feministiska debattörer. Före detta...
Årets julklapp? Skapa eget i år!

Årets julklapp? Skapa eget i år!

Vi minns alla smörkniven vi gjorde i träslöjden. Den som hamnade under julgranen, löst inslaget...
Docksta & Friends - en vänskapshistoria med passion för hantverk

Docksta & Friends - en vänskapshistoria med passion för hantverk

Vänner - sägs det - är familjen du själv får välja. Och vi är glada och stolta att få vara en...
Brodera för den goda sakens skull - Majblomman 2020

Brodera för den goda sakens skull - Majblomman 2020

Just nu kan du förena god nytta med nöje när du broderar. Köp ett Majblomman korsstygns-kit...