warning
star
Joina vårt nyhetsbrev
Få 10% rabatt på ditt nästa köp
Joina nu!

Gästbloggare: Maja Delborn - Kan man bli frisk av hantverk?

Maja Delborn drabbades av utmattningssyndrom när hon var 19 år. Därefter väntade en lång återhämtningsperiod som var allt annat än enkel. Hon har bland annat medverkat i podcasts, tidningsartiklar och drivit sin egna blogg kring ämnet. I dagens gästbloggsinlägg berättar Maja om sin väg tillbaka från sjukdomen och hur stor del hantverket har haft i hennes väg tillbaka.


Kan man bli frisk av hantverk?

Nu kommer jag slänga mig med stora ord, men jag tror det. Är det något som gjort mig bättre är det hantverket. Att få arbeta med händerna har varit avgörande för mig. Jag blev sjuk i utmattning för många år sen. Fem år sedan. Då var jag nitton. Nu är jag 24 och inte längre sjuk. Inte heller frisk. Men i alla fall något annat än sjuk. 

Jag skulle säga att det finns fyra stora delar i att det tillslut vände för mig. Att jag efter år av sjukdom och endast kunna ligga raklång blev bättre.

Att våga släppa allt och sluta försöka bli frisk. Att våga tro på att det kommer bli bra och släppa identiteten i att vara sjuk. 
Och till sist, tiden. Jag tror jag blivit bättre nu för att det var dags, tiden hade gjort sitt. 

pärlbroderi maja delborn

Men här ska vi prata om hantverket. För mig har att arbeta med olika typer av hantverk varit helt avgörande.
Det började med måleri. Eller jag satt mest och blandade färger och täckte canvas efter canvas. Det övergick till lera som övergick till vävning. Spikade ihop en vävram av en av de gamla canvas ramarna och vävde allt jag orkade.
Allt detta var det första jag kunnat göra i utmattningen som inte lett till att jag blivit sämre. Visst, jag blev trött av detta också men inte alls på samma sätt.
Jag hade hittat min bästa återhämtning. 

dreja hantverk maja delborn

Här någonstans kom broderiet in. Det som sen kommit att bli den stora aktiviteten under min sjukskrivning. Jag hade under åren som sjuk samlat på sig sägningar jag fick höra om att jag var sjuk. Det var oftast sagt i välmening men landade allt som oftast fel. “du måste ju anstränga dig”, “ryck upp dig”, “ta bara en promenad” dessa fick bli grunden för mitt broderande. Jag började helt enkelt brodera citat, utsmyckade med blommor. På fri hand. När jag inte gjorde det kämpade jag på med kuddfodral i korsstygn. Små blommor på vit botten. Eller ord. Korta ibland upprepade vardagliga ord. Hejdå. Helg. Sås. Enkelt och allt för att slippa tänka.

utmattningssyndrom maja delborn

Att helt plötsligt ha något att få försvinna in i. Som dessutom tillät hjärnan att vila lite var fantastiskt.
Jag har fortsatt från broderandet till att återigen börja jobba i lera. I gips, i betong. Det jag mår bra av. Att testa nya uttryck men alltid alltid att jobba med händerna. 

Våga lita på kraften i att få arbeta med kreativiteten. Att få känna och se hur något nytt blir till. Tillfredsställelsen i att sticka dina första vantar som håller dig varm i vinter. Dreja din egen kopp som du kan dricka morgonkoppen i eller att bygga en pall. Jag kan inte tänka mig något jag mår bättre av än just det.

maja delborn broderi

Vill du läsa mer från Maja?
Besök hennes Instagram eller hennes sida under bloggen Just Wanna Have Fun.

Eller är du sugen på att komma igång? 
Våra nybörjarkit

favorite

Katarina Wennstam - feministisk debattör, föreläsare och flitig brodös

Katarina Wennstam - feministisk debattör, föreläsare och flitig brodös

Katarina Wennstam, en av Sveriges mest framstående feministiska debattörer. Före detta...
Inspiration i tider av isolering

Inspiration i tider av isolering

I desperata tider som dessa kan vi alla känna ett behov av att uttrycka oss. Genom konst, samtal...
Mor, kära mor. Vem är väl som du?

Mor, kära mor. Vem är väl som du?

Snart står Mors Dag för dörren. Vi firar våra mödrar. De som fött oss, närt oss och uppfostrat...
Slow stitching - vad är det?

Slow stitching - vad är det?

Andas in. Hör ljudet från nålen, hur den sakta träs genom väven. Ett krispigt, nästan kittlande...