The Folklore Company Logo
NYHET: Tjäna poäng för köp och engagemang!
Kör igång!

Gästbloggare: Mr X Stitch om Broderiets visdom och tekniker

Den här månaden är vi otroligt glada över att presentera vår eminenta gästbloggare Mr X Stitch. Med en gemensam vision om att korsstygnsbroderi kan bli en naturlig del av en moderns brodös hantverksvardag tar Mr X Stitch upp sina främsta tips för både den erfarna och den mindre erfarna korsstygnaren. 

Hallå allihopa! Mr X Stitch här, din stöttepelare och ledsagare i den moderna broderidjungeln. Jag tänkte dela mig mig av några visdomar som jag plockat upp från gatan. Och med gatan menar jag såklart de otroligt vänskapliga och hjälpsamma craftgrupperna i Internets alla mörka och trånga hörn.  

  • Eftersom du använder en och samma tråd när du broderar en sektion med samma färg är det kanske logiskt att försöka tänka ut den enklaste och kortaste vägen till andra sektioner med samma färg. Du vill inte göra stora hopp mellan sektioner med samma färg eftersom det är enkelt att göra en misskalkylering och hamna fel. Om du har två sektioner med samma färg i närheten av varandra kan det vara en bra idé att redan från början räkna hur du enklast tar dig till minsta möjliga hopp och leda stygningen ditåt.
  • Om du har ett stort projekt framför dig kan det vara en god idé att stygna en stödlinje av ljus tråd på var tionde rad/kolumn. Det kan ta lite extra tid i början men kommer förmodligen spara dig en hel del tid av sprättning!
  • Det kan hända att du vill/behöver skydda kanten av din väv för att förhindra att den skadas. Detta kan du göra genom att sy ett fästande stygn längs kanten eller tejpa med dekorationstejp. Använd bara tejp om du vet att kanten inte kommer synas när ditt broderi är klart och se till att du använder en tejp med lite klister, så du inte råkar riva upp väven när den senare ska lossas.
  • Ibland när du broderar har mönstret en hel del olika färger för dig att leka runt med. Och nästan ännu oftare kommer du behöva göra ett fåtal stygn innan det är dags för dig att byta till ett nytt garn. Ibland har du använt så pass lite av tråden och kanske inte är jättesugen på att klippa av och kassera. Att parkera din tråd är ett perfekt sätt att undvika många små trådsnuttar! Att parkera tråden är en sån grej som är otroligt svår att förklara men väldigt enkel att göra! Kort och gott handlar det om att försöka positionera tråden ungefär där du kommer vilja använda den i framtiden, utan att den trasslar ihop sig med din kommande stygning. Försök därför att parkera tråden ganska långt bort från sektionen du planerar att hugga in i härnäst. Understygna tråden du vill parkera i närheten av en sektion med samma färg.  
  • Med ett stort korsstygnsprojekt kan det vara en god idé att börja med mörkare färger och gradvis jobba dig mot ljusare. Det är nästan oundvikligt att få lite skit och smuts på väven men med de mörka stygnen är det enklare att dölja dessa. 
  • Ett stort mönster med samma färgpalett kan ganska snabbt bli långtråkigt. Är det ett mönster med övervägande färger från samma skala, exempelvis blått och grönt kan det vara en trevlig idé att skapa ett alternativt mönster med en annan färgpalett som du kan variera med emellanåt. På så vis undviker du den tråkiga färgdöden.

Om alla dessa tips och tricks har stigit dig lite över huvudet är det helt okej. Detta är några riktiga broderiskatter jag delar med mig av, och då har jag inte ens börjat prata om railroading eller läggningsverktyg. Men vet du vad? Korsstygn handlar bara om tillfredsställelsen i skapandet och det är det du bör fokusera på. 
Om du är helt ny i korsstygnsvärlden passa då istället på att sjunka in i ron att stygna. Det är det allra bästa du kan göra!