warning
star
Joina vårt nyhetsbrev
Få 10% rabatt på ditt nästa köp
Joina nu!

Gott nytt år!

Sy in det nya året med oss!

I skrivande stund är julafton över. I förra blogginlägget kliade det i fingrarna inför att skriva vad jag pysslat med sedan oktober i år. Dock kunde jag inte göra det i och med att det mesta jag gjort varit julklappar och jag ville inte förstöra överraskningsmomentet för mina nära :).

Jag kommer ihåg en jul när jag var runt åtta år och hade bestämt mig för att satsa på kvantitet istället för kvalitét. Resultatet av min inställning blev att jag målande cirka 100 teckningar och slog in dessa och gömde dom i julgranen. Mottagarna av julklapparna var väluppfostrade och tackade så mycket för mina minst sagt ofullständigt målade verk. Tyvärr var paketen så små att jag tror att endast 60 paket återfanns. Julgranen blev en hemslöjdsvariant av bermudatriangeln- paketen kom in i granen men hittade aldrig sin väg ut.

Det som har hänt sedan jag var åtta år (förutom fysiskt åldrande) är att jag satsar mer på kvalitét och på att producera i lite mer rimlig skala. Dock har jag fortfarande kvar den lätt pretentiösa inställningen att göra dom flesta julklapparna själv. Att vara kreativ med tidspress är dock i mitt fall ofta smått gråtframkallande men trots detta så sätter jag mig själv i samma position varje år. För det är något speciellt med presenter som är genomtänkta och personliga. Både att ge dom och att få dom.

I år började jag som sagt med julklapparna i oktober för att minimera gråtandet. Min strategi funkade inte helt i år heller. Tror jag får börja redan i sommar med förberedelserna inför nästa jul. Apuh.

En av julklapparna som tagit min tid i anspråk är en större ros i korsstygn ( ca 7 cm X 5 cm) som nu blivit en brosch till min blomälskande mamma. Som bas för broderiet använde jag en plastväv som blivit över sedan tidigare pyssel ( förstår numera min mormor som anser att ALLT går att spara på). Det går lika bra att använda vanlig aidaväv. Efter att ha broderat färdigt rosen så har jag klistrat broderiet på tyg av filt samt sytt fast baksidan av metallfästet i filten.

Observera, det är aldrig fel årstid att varken brodera eller använda en brosch.

Julen för med sig mycket gott men också ganska mycket stress. När julafton är över brukar jag tycka det är skönt att dra mig undan en stund för lite lugn och ro men på grund av diverse olika familjekonstellationer som vill fira även i mellandagarna kan det bli lurigt. Oftast går inte ursäkten “Måste ligga hemma och kolla på Netflix och äta godis” hem hos diverse släktingar så då är det bara att ta ett djupt andetag och försöka göra det bästa av situationen.
Här kommer mina bästa tips för er som behöver mikro- (eller makro-) pauser i jul- och nyårsfirandet. Jag brukar alternera dessa två punkter om och om igen.

1 . Gå ut med hunden. Har du ingen egen hund så gå ut med någon annans hund. Hundägaren som får avlastning blir garanterat tacksam och du får en paus. (Finns det ingen hund inom räckhåll är en promenad helt själv också mysigt!)

2. BRODERA. En riktigt bra avlastning för hjärnkontoret och ett riktigt smart sätt att få en paus. När du sitter och broderar så kan du till och med sitta kvar med familjen men alla ser att du är upptagen med något annat och kraven på delaktighet i samtal (som du hört hundratals gånger innan) sänks. Det finns en större acceptans för oss som broderar än för dom släktingarna som håller på med mobiltelefonen eller spelar playstation. Nyttja handarbetet!

Om ni använder mellandagarna och nyårshelgen till att kolla ikapp serier som ni har missat så måste jag tipsa om “Bye bye Sverige” med Lotta Lundgren och Erik Haag som porträtterar tiden i Sverige för den stora utvandringen till Amerika. Serien finns på Svt play och i första avsnittet Dög det åt min far, så duger det åt mig så sitter Erik och broderar en för 1800-talets mitt tidstypiskt ordstäv. Broderikitet som Erik använder sig av är från oss på Folklore Company (fast i vanliga fall är tyget såklart helt :)). Vi på Folklore Company blir så glada när broderiet får ta plats!

Från oss alla på Folklore Company, till er alla handarbetande och kreativa människor,  God Jul och Gott Nytt År!

Vänliga hälsningar

Elisa Marban Flink Xx

favorite

Gästbloggare: Tusenblommor om hösten och skaparlusten

Gästbloggare: Tusenblommor om hösten och skaparlusten

Sofia är tjejen bakom det omåttligt inspirerande Instagram-kontot tusenblommor. Ett konto fyllt...
Brodera för den goda sakens skull - Majblomman 2020

Brodera för den goda sakens skull - Majblomman 2020

Just nu kan du förena god nytta med nöje när du broderar. Köp ett Majblomman korsstygns-kit...
Slow stitching - vad är det?

Slow stitching - vad är det?

Andas in. Hör ljudet från nålen, hur den sakta träs genom väven. Ett krispigt, nästan kittlande...
Mor, kära mor. Vem är väl som du?

Mor, kära mor. Vem är väl som du?

Snart står Mors Dag för dörren. Vi firar våra mödrar. De som fött oss, närt oss och uppfostrat...