warning
star
Joina vårt nyhetsbrev
Få 10% rabatt på ditt nästa köp
Joina nu!

Hanna Karlzon - illustratör och formgivare

Idag (2018-03-23) lanserades vårt samarbete med illustratören Hanna Karlzon. 

Hanna Karlzon är bosatt i nordliga Umeå och har drivit sitt eget företag som illustratör och formgivare sen 2013 och är kanske mest känd för sina drömlikt illustrerade målarböcker för vuxna.

Vi var såklart nyfikna på hennes liv och företag och passade på att ställa henne några frågor.

Hej Hanna, och välkommen till The Folklore Company! Så kul att du joinar oss! 
Vi har ju äntligen fått ihop detta samarbete, där du designat ett unikt korsstygnsmönster i form av en fågel till våra kunder. Många känner ju direkt igen ditt namn och vad du gör, men inte alla, så vill du berätta kort vem du är? 

Tack! Ja jag heter alltså Hanna Karlzon. Med penna och papper tecknar jag detaljerade illustrationer, gärna med människor, smycken, djur och blommor och ofta med lite drömska inslag.

Jag hämtar inspiration från tidigare historiska epoker/personer och är en stor fantast av 1700-talet. Sekelskiftet 1800/1900 är också en favorit men sen kikar jag gärna ännu längre tillbaka, tex. till vikingatiden eller varför inte till punkrocken på 70-80talet? Allt detta blandar jag med djur och natur som finns här lokalt i Västerbotten och det blir lite av en salig röra kan man säga men det är just det jag gillar.

Det har tagit tid att få till detta - vi började prata sommaren 2016, och det är först nu som du hade en lucka! Du har haft några intensiva år - berätta, vad har du gjort?

De senaste tre/fyra åren jobbat med att illustrera målarböcker, jag har släppt fyra stora (100 sidiga) böcker, plus en rad vykortsböcker, tavelböcker och lite annat. Min femte målarbok släpps nu i April. Böckerna har roligt nog blivit populära och finns översatta till 11 olika språk. Så ja, all min tid de senaste åren har gått åt till att producera böcker helt enkelt men nu har det lugnat sig lite och jag har fått lite tid för andra roliga projekt, som detta!

Du gör ju inte bara ”målarböcker för vuxna”, utan massa olika illustrationsjobb. Vad i din design tror du det är som folk älskar så mycket? 

Ja det är en bra fråga och jag vet inte om jag kan svara på det riktigt. Jag försöker att inte analysera så mycket just vad det är folk gillar utan kör på och gör min grej helt enkelt, jag har märkt att det brukar bli bäst. Börjar jag fundera för mycket på vad andra vill ha så virrar jag ganska snabbt bort mig och tappar bort mig själv.

Vad händer framöver på jobbfronten; är det fler böcker på gång?

Som jag nämnde tidigare så släpper jag en ny målarbok, Smyckeskrinet, nu i mitten av April vilket ska bli väldigt kul och sen efter det får vi se vad som händer. Jag har lite idéer med inget som är officiellt än.

När det kommer till handarbete och då specifikt broderi – vad är din erfarenhet av det?

Nu är det länge sedan jag broderade något själv men jag har länge gått med tanken om att jag vill brodera något eget inom en snar framtid. Min mormor var fantastiskt duktig på att brodera och min mamma är även hon en hejare på handarbete (liksom många kvinnor i tidigare generationer) men själv känner jag att jag tappat kopplingen till det textila handarbetet och vill gärna hitta den igen. Men med det sagt så måste jag säga att mina händer inte är stilla, när jag tecknar använder jag penna och papper (inte dator) och jag går gärna kurser och provar på olika typer av slöjd och hantverk, nu senast har jag lärt mig rotslöjd och silversmide och nästa grej jag vill testa är näverslöjd.

Jag älskar känslan och tanken på att kunna skapa något med händerna, något beständigt, viktigt, något som tar tid och har ett värde, som motpol till slit och släng mentaliteten som finns i samhället idag (och även i mitt huvud kan jag erkänna).

När jag kom med min fråga om ett samarbete var du på direkt, vilket var otroligt kul! Hur kom det sig?

Helt enkelt för att jag tycker att handarbete/hantverkt/slöjd är grymt bra och kul och det är något som jag tycker fler bör testa och bli kära i! Allt är digitalt idag och så mycket tid spenderas med mobiler och datorer och jag tror inte jag är ensam om att tycka att det kan bli lite tröttsamt och stressigt. Jag känner mer och mer att jag själv vill pausa det digitala och gå tillbaka och återupptäcka olika hantverk som var en sådan naturlig del av livet för generationerna innan oss. Med tanke på det så blev ju Folklore Company det perfekta företaget för mig att samarbeta med då jag tycker ni funkar som en länk mellan ett gammalt hantverk och den nutidsmänniskan.

Till sist; Vi vet att du har en folklore-beställning på väg in - vilka magiska ord ska du ha på din vägg? 

Ja enligt mig så finns det ju inte mycket som är mycket mer magiskt än ett gitarrsolo i en Iron Maiden-låt, haha, men det är ju svårt att skriva ner förstås så jag kommer nog att satsa på några väl valda textrader ur någon av deras låtar istället. Men ärligt talat så har jag så många idéer att jag kanske måste jag beställa flera bonader men det är ju å andra sidan ett angenämt problem! ;)

Tack Hanna, och hoppas ni där ute kommer tycka om mönstret! Ni hittar det HÄR

favorite

Mor, kära mor. Vem är väl som du?

Mor, kära mor. Vem är väl som du?

Snart står Mors Dag för dörren. Vi firar våra mödrar. De som fött oss, närt oss och uppfostrat...
Gästbloggare: Maja Delborn - Kan man bli frisk av hantverk?

Gästbloggare: Maja Delborn - Kan man bli frisk av hantverk?

Maja Delborn drabbades av utmattningssyndrom när hon var 19 år. Därefter väntade en lång...
Brodera för den goda sakens skull - Majblomman 2020

Brodera för den goda sakens skull - Majblomman 2020

Just nu kan du förena god nytta med nöje när du broderar. Köp ett Majblomman korsstygns-kit...
Gästbloggare: Tusenblommor - Bland sockerbagare och snöflingor

Gästbloggare: Tusenblommor - Bland sockerbagare och snöflingor

Sofia är tjejen bakom det omåttligt inspirerande Instagram-kontot tusenblommor. Ett konto...