warning
star
Joina vårt nyhetsbrev
Få 10% rabatt på ditt nästa köp
Joina nu!

Hemslöjdens Dag 2019 - inspirerande böcker för att komma igång

Den 7 september är det äntligen dags att fira Hemslöjdens Dag - men innan dess tänkte vi ge dig mer kött på benen när det kommer till begreppet hemslöjd - hur och varför det är viktigt att fira. Och var du kan hitta riktigt bra inspiration för att komma igång med ditt egna hemslöjdsprojekt.  

Hemslöjd syftar ofta till något som är skapat i textil- eller trämaterial. Det tillverkas med händerna och allra oftast i sitt egna hem. Svensk Hemslöjd är en förening (den allra första i Sverige till och med) som syftar till att främja hemslöjden som näringsverksamhet, bevara traditionen och anpassa den till samtiden. Idag blir det allt vanligare att använda återbrukade material i sin tillverkning - ett fenomen som ofta kallas för “upcycling”. 

Hemslöjdens Dag 2019

Den 7 september vill vi, tillsammans med er, hjälpa till att hylla kraften i det hemgjorda och småskaliga. Årets tema är “Hållbarhet” och vi vill därför passa på att uppmana alla brodöser och broderare, sömmerskor och sömmare att sprida era kunskaper i ämnet på sociala medier och bland vänner och familj. Tills dess passar vi på att tipsa om 3 härliga böcker på ämnet Hemslöjd och Hållbarhet. (Spara på miljön - fråga efter boken på ditt bibliotek!)

Boktips

1. “Slow fashion - din guide till smart och hållbart mode” av Jennie Johansson och Johanna Nilsson
En inspirerande och modern tips och tricks-guide med konkreta råd på hur du exempelvis lagar jeansen snyggt och hur du får din garderob att hålla mycket längre. 

2. “Lappa & Laga” av Katarina Evans & Katarina Brieditis

Detta är duon som sätter ett ansikte på fenomenet visible mending - alltså hur man med hjälp av exempelvis korsstygn kan göra synliga och snygga lagningar som man faktiskt VILL visa upp.

3. “Syjunta, 32 bra-att-ha-saker du kan sy själv” Annika Messing & Kicki Persson

Annika och Kicki berättar om hur handarbetstrenden förmodligen aldrig varit större och ger konkreta instruktioner på hur och vad du kan skapa själv - vardagsbra saker som exempelvis kuddar, väskor och laptopfodral. 

Kom igång

Är du sugen på att skapa något nytt av något gammalt? Vi tipsar om vår vattenlösliga stramalj som gör det möjligt att brodera på nästan vad som helst! Spana in vår tutorial och skapa sedan ditt egna mönster här


Hur firar du Hemslöjdens Dag? Ta gärna ett foto och hashtagga #folklorecompany och få chansen att vinna ett presentkort värt 400 SEK. 


favorite

Gästbloggare: Tusenblommor om hösten och skaparlusten

Gästbloggare: Tusenblommor om hösten och skaparlusten

Sofia är tjejen bakom det omåttligt inspirerande Instagram-kontot tusenblommor. Ett konto fyllt...
Katarina Wennstam - feministisk debattör, föreläsare och flitig brodös

Katarina Wennstam - feministisk debattör, föreläsare och flitig brodös

Katarina Wennstam, en av Sveriges mest framstående feministiska debattörer. Före detta...
Gästbloggare: Tusenblommor - Bland sockerbagare och snöflingor

Gästbloggare: Tusenblommor - Bland sockerbagare och snöflingor

Sofia är tjejen bakom det omåttligt inspirerande Instagram-kontot tusenblommor. Ett konto...
Docksta & Friends - en vänskapshistoria med passion för hantverk

Docksta & Friends - en vänskapshistoria med passion för hantverk

Vänner - sägs det - är familjen du själv får välja. Och vi är glada och stolta att få vara en...