warning
star
Joina vårt nyhetsbrev
Få 10% rabatt på ditt nästa köp
Joina nu!

Kurbits om att förändra världen – ett stygn i taget.

Jag tänker på ett skånskt yllebroderi från säg, 1889, som jag såg i några samlingar en gång. Du vet, den där sortens tjocka stygn på ylletyg som får gå hit och dit, som får innehålla hur mycket mönster, färg och figurer som helst. Och som just får uttrycka precis det kynne som brodösen tillåter. Oftast med oklanderliga stygn i korrekta längder, med väl matchande färger. Men detta var inte så. Det var skevt och ganska slarvigt, kanske inte gjort i hast, mer gjort med motstånd. Kanske var brodösen ointresserad eller uttråkad tänker jag. Kanske brodösen inte kunde eller hade tålamodet. Men den kudden blev fast-etsad i mitt minne mer än den prydliga som jag såg vid sidan av den. Det kändes som att den ville säga mig något.

Och så tänker jag att broderiet kan få vara. Personligt, med uttrycksfulla medel och med lite jävlar anamma. Idag gör vi inte kuddar i yllebroderi i samma utsträckning, men känslan av motstånd frodas på andra sätt. Kanske har du en aktivist inom dig som faktiskt vill komma ut genom nål och tråd?

Den brittiska aktivisten Sarah Corbett tog korsstygnet till hjälp för ett antal år sedan, då hon själv kände sig utbränd som politisk påtryckare utan kraft att göra skillnad. Idag är hon en framgångsrik craftivist (enligt formeln craft+activism=craftivism) istället och menar att det genom handarbetet går att uttrycka sig, påverka och visa på andra sätt att få igenom politiska beslut. Hon pratar om en vänlig protest och anser att stygnen kan vara precis just det. Craftivismen har funnits som rörelse sedan 2003 och begreppet är myntat av amerikanska Betsy Greer. Sarah Corbett grundade nätverket Craftivist Collective ett par år därpå och det är en spännande och numera etablerad rörelse att följa.

Att ta till stygnen för de egna åsikterna är sunt och finurligt, vettigt och inte minst välgörande. Genom att forma åsikter med hjälp av stygnen kan du landa i din egen övertygelse och där se vilken väg ditt eget motstånd kan ta.

Många av de aktivister som likt Sarah Corbett broderar sina protester använder sig av sociala medier för att elda under sina åsikter eller sprida sina tankar. Många gånger blir också offentligheten en bra plats att dela sina broderier. Låt även din inre craftivist stråla! Fatta nålen och uttryck dig kreativt med ord, åsikter, poem eller tankar. Vill du vara hardcore sätter du upp ditt budskap på stan, ta hjälp av buntband på närmsta Gunnebostängsel eller runt en lyktstolpe. Men då måste du förstås skiljas från ditt mästerverk - som tur är kan du alltid posta det på Instagram.

/Frida Arnqvist Engström journalist som driver bloggen Kurbits.nu och är hobbybrodös med lite för många projekt igång samtidigt. Även ivrig förespråkare för att det går att förändra världen med händerna.

Bäst just nu: Att den i och för sig något tveksamma värmen ändå kickar igång hantverksaktivister på gatorna - ser du spåren? Titta noga, de finns där - broderitaggarna som vill göra skillnad.

Sämst just nu: Den städiver som råder i offentliga rum av vårrusiga stadsförvaltningar som gör att taggarna ofta plockas ner utan att vi får njuta av dem så länge. (Länge leve sociala medier dock!)

Glöm inte att följa The Folklore Company på Pinterest, där jag har en separat tavla just med inspirationsbilder från de blogginlägg jag skrivit

Vill du läsa mer?
Craftivism 
Craftivist Collective
Gerillaslöjd

favorite

Mor, kära mor. Vem är väl som du?

Mor, kära mor. Vem är väl som du?

Snart står Mors Dag för dörren. Vi firar våra mödrar. De som fött oss, närt oss och uppfostrat...
Docksta & Friends - en vänskapshistoria med passion för hantverk

Docksta & Friends - en vänskapshistoria med passion för hantverk

Vänner - sägs det - är familjen du själv får välja. Och vi är glada och stolta att få vara en...
Slow stitching - vad är det?

Slow stitching - vad är det?

Andas in. Hör ljudet från nålen, hur den sakta träs genom väven. Ett krispigt, nästan kittlande...
Inspiration i tider av isolering

Inspiration i tider av isolering

I desperata tider som dessa kan vi alla känna ett behov av att uttrycka oss. Genom konst, samtal...