warning
star
Joina vårt nyhetsbrev
Få 10% rabatt på ditt nästa köp
Joina nu!

Kurbits om högtidsbroderi.

Jag har mina rötter i Ångermanland. Jag fick brodera Anundsjösöm i skolslöjden, vi fick göra dukar i de spretiga stygnen och jag minns det som fint. De folkliga sömmar som vi kopplar till olika landskap – Blekingesöm, Delsbosöm, Hallandssöm, Jämtlandssöm och så vidare – utvecklades av allmogebrodöser under 1700 och 1800-talen och de utgår från ortstypiska dekorer och traditioner. Genom dessa särpräglade stygn identifierar vi fortfarande i viss mån vårt ursprung, det kan röra sig om detaljer på lokala folkdräkter, vinster i lotterier på Hembygdsgården eller utbudet av dukar på den lokala hantverksmarknaden. Själv kan jag identifiera min landskapssöm och känner igen dess spretiga charm när jag ser den. 

Men på det stora hela kanske man ändå kan säga att traditionen vakar lite väl hårt över landskapsbroderierna. Att vi vet att de finns men kanske inte använder oss av i vår vanliga vardag, att det blir något som förblir historia för oss, det kan jag tycka är synd. Ett par generationer bort var varenda handarbetstidning med aktning fylld med åtminstone någon bonad, löpare, kudde eller duk i valfri söm från olika landsändar – gärna med fokus på högtid och presenter. Vad är det vi broderar i presentsammanhang idag? När vi vill ge bort en studentpresent, eller brodera till dopet? När svärmor fyller 60? Det känns som att det var mer naturligt för mormor och farmor att ta till landskapssömmen, på ett örngott eller kökshandduk.

Någon som arbetat mycket med att förnya vår syn på landskapsbroderiet är brodösen Karin Holmberg. Hon har ihärdigt utforskat ämnet, i broderier och i böcker genom åren. Senast i boken Svenska broderier, där hon lyfter ursprung och tekniker kring sömmarna, och även ger förslag på nya saker vi kan brodera våra traditionella stygn på - en tehuva med en ranka i Järvsösöm, en t-shirt med Hallandssöm, en shoppingkasse i Anundsjösöm. Detta kan vi göra i högre utsträckning tycker jag! Låt oss högtidsbrodera mera!

Vi kan väl använda oss av den rika mönsterskatt vi har i de folkliga broderierna, men kanske placera stygnen i nya omarbetade sammanhang? Gör som Karin och låt yllebroderiet hamna på huvtröjan eller varför inte använda det traditionella svarsticket från Dalarna på ett mobilskal? Eller kanske ett halsband i Hallandssöm?

När du högtidsbroderar nästa gång - låt dig lockas av dåtid och nutid i din gåva. Jag tror att den kommer att bli mycket uppskattad!

/ Frida Arnqvist Engström journalist som driver bloggen Kurbits.nu och är hobbybrodös med lite för många projekt igång samtidigt. Eller kanske lite för många yllebroderiprojekt igång samtidigt.

Mest komplicerat just nu: Att jag har svårt att få till mönsteröverföringen på mitt yllebroderi till min kofta som jag broderar på.

Bäst just nu: Att jag är igång med mitt yllebroderande!

Söker du mer inspiration i landskapssömmarnas fantastiska värld? Se min Pinteresttavla!

favorite

Slow stitching - vad är det?

Slow stitching - vad är det?

Andas in. Hör ljudet från nålen, hur den sakta träs genom väven. Ett krispigt, nästan kittlande...
Katarina Wennstam - feministisk debattör, föreläsare och flitig brodös

Katarina Wennstam - feministisk debattör, föreläsare och flitig brodös

Katarina Wennstam, en av Sveriges mest framstående feministiska debattörer. Före detta...
Brodera för den goda sakens skull - Majblomman 2020

Brodera för den goda sakens skull - Majblomman 2020

Just nu kan du förena god nytta med nöje när du broderar. Köp ett Majblomman korsstygns-kit...
Docksta & Friends - en vänskapshistoria med passion för hantverk

Docksta & Friends - en vänskapshistoria med passion för hantverk

Vänner - sägs det - är familjen du själv får välja. Och vi är glada och stolta att få vara en...