Leverans 2-3 arbetsdagar favorite Fri frakt över 600 SEK
Till kassan
warning
star
Joina The Folklore Treats och få 10% rabatt!
Tips, trix, kampanjer och spännande nyheter direkt på mailen

Kurbits om syjunta.

Ordet syjunta förekommer första gången i Svenska Akademins ordbok 1897. Inte för att kvinnor inte innan dess samlats och sytt tillsammans, men det ger ju ett visst mått av orientering ändå. Enligt ordboksdefinitionen är syjuntan en grupp som träffas för att handarbeta och för att umgås. En del i definitionen rör även dess lösa organisering, att det gärna handlar om vänner som ses hemma hos varandra och gör något tillsammans. 

Ofta associeras syjuntan till hemtrevligt umgänge kvinnor emellan där samtal, byskvaller och gott fikabröd är minst lika viktiga komponenter som själva handarbetet, detta förstås sett med mer eller mindre positiva ögon beroende på var i historien vi befinner oss. Samtidigt är ju handarbetet så finurligt funtat att det går att göra två saker samtidigt och därmed förena nytta med nöje, så resultat har det nog alltid blivit ändå.
Men alla kan vi kanske inte ses så fort lusten att brodera faller på. Tur då att det då finns ett flertal digitala lösningar - kanske du vill vara med i en Stitch Along (SAL)?

I en rad grupper på nätet finns idag möjligheten att delta i löpande utmaningar med mönster att brodera till en helhet över tid. Eller till ett visst projekt eller ändamål. Gärna tillsammans med sociala aktiviteter; gemensamma Facebook-grupper, event och hashtags på Instagram att följa. Eller så kanske du hellre föredrar att brodera live framför datorn? I svenska facebookgruppen Online Brodericafé gör medlemmarna just det. Varje söndag bänkar sig brodöserna framför sina skärmar, samtidigt som chatten går varm med kommentarer, bilder, tips och sällskap.

Gemenskapen till trots, ibland är det kanske ändå så att det egna sällskapet är det bästa, då kanske det också avnjuts allra bäst tillsammans med egen underhållning. En bra ljudbok, en spännande serie på Netflix eller en inspirerande spellista. Pass på bara så du inte hamnar i fällan att underhållningen tar över, eller att broderiet stjäl koncentrationen. Det handlar förstås om balans, där symbiosen mellan stygnen och underhållningen eller sällskapet blir optimal och därmed ger ännu mer flow. Som alla proffsbrodöser vet handlar det ju därmed om att ha flera påsar och projekt igång samtidigt - olika projekt för olika sorters aktiviteter. För vi vill väl aldrig säga nej till ett tillfälle med nål och tråd?

Att matcha görandet med stygnen är en fin och välbalanserad konstform om du frågar mig. Vad gör du när du gör?

Är du intresserad av att hålla i eller delta i en Syjunta? Kolla in här!

/Frida Arnqvist Engström, journalist som driver bloggen Kurbits.nu och är hobbybrodös med en massa väl anpassade projekt igång samtidigt. Proffsigt om du frågar mig!

Bäst just nu: Stygnunderhållning via ljudbok! Själv har jag fastnat i Storytels utbud av historiska romaner och lägger därmed mina stygn i sällskap med svunnet fäbovallsliv och pigdrömmar. Gör som jag!

Jag vill även rekommendera Folklores spellistor på Spotify: Folklore Family, Instrumental, Guilty Pleasure, där den sistnämnda definitivt är min favorit. Ibland kan ju ögongodis också vara underhållning, följ gärna Kurbits egna anslagstavla på Pinterest!

favorite

Små, vackra ting som gör broderiet enklare - och roligare!

Små, vackra ting som gör broderiet enklare - och roligare!

Ibland är broderi inte alltid en dans på rosor. När tråden trasslat sig, kökssaxen blivit slö...
Månadens bilder - maj

Månadens bilder - maj

Även om maj (i alla fall på det norra halvklotet) ska vara den sista vårmånaden innan sommaren,...
Börja brodera - en guide

Börja brodera - en guide

Om du ännu inte är helt bekant med hantverket är det lätt att trassla in sig i alla de termer...
Broderi och poesi - en oslagbar kombo

Broderi och poesi - en oslagbar kombo

Det finns nog inget så slående som en vacker dikt av favoritpoeten på den bästa platsen i ditt...