warning
star
Joina vårt nyhetsbrev
Få 10% rabatt på ditt nästa köp
Joina nu!

Kurbits om syjunta.

Ordet syjunta förekommer första gången i Svenska Akademins ordbok 1897. Inte för att kvinnor inte innan dess samlats och sytt tillsammans, men det ger ju ett visst mått av orientering ändå. Enligt ordboksdefinitionen är syjuntan en grupp som träffas för att handarbeta och för att umgås. En del i definitionen rör även dess lösa organisering, att det gärna handlar om vänner som ses hemma hos varandra och gör något tillsammans. 

Ofta associeras syjuntan till hemtrevligt umgänge kvinnor emellan där samtal, byskvaller och gott fikabröd är minst lika viktiga komponenter som själva handarbetet, detta förstås sett med mer eller mindre positiva ögon beroende på var i historien vi befinner oss. Samtidigt är ju handarbetet så finurligt funtat att det går att göra två saker samtidigt och därmed förena nytta med nöje, så resultat har det nog alltid blivit ändå.
Men alla kan vi kanske inte ses så fort lusten att brodera faller på. Tur då att det då finns ett flertal digitala lösningar - kanske du vill vara med i en Stitch Along (SAL)?

I en rad grupper på nätet finns idag möjligheten att delta i löpande utmaningar med mönster att brodera till en helhet över tid. Eller till ett visst projekt eller ändamål. Gärna tillsammans med sociala aktiviteter; gemensamma Facebook-grupper, event och hashtags på Instagram att följa. Eller så kanske du hellre föredrar att brodera live framför datorn? I svenska facebookgruppen Online Brodericafé gör medlemmarna just det. Varje söndag bänkar sig brodöserna framför sina skärmar, samtidigt som chatten går varm med kommentarer, bilder, tips och sällskap.

Gemenskapen till trots, ibland är det kanske ändå så att det egna sällskapet är det bästa, då kanske det också avnjuts allra bäst tillsammans med egen underhållning. En bra ljudbok, en spännande serie på Netflix eller en inspirerande spellista. Pass på bara så du inte hamnar i fällan att underhållningen tar över, eller att broderiet stjäl koncentrationen. Det handlar förstås om balans, där symbiosen mellan stygnen och underhållningen eller sällskapet blir optimal och därmed ger ännu mer flow. Som alla proffsbrodöser vet handlar det ju därmed om att ha flera påsar och projekt igång samtidigt - olika projekt för olika sorters aktiviteter. För vi vill väl aldrig säga nej till ett tillfälle med nål och tråd?

Att matcha görandet med stygnen är en fin och välbalanserad konstform om du frågar mig. Vad gör du när du gör?

Är du intresserad av att hålla i eller delta i en Syjunta? Kolla in här!

/Frida Arnqvist Engström, journalist som driver bloggen Kurbits.nu och är hobbybrodös med en massa väl anpassade projekt igång samtidigt. Proffsigt om du frågar mig!

Bäst just nu: Stygnunderhållning via ljudbok! Själv har jag fastnat i Storytels utbud av historiska romaner och lägger därmed mina stygn i sällskap med svunnet fäbovallsliv och pigdrömmar. Gör som jag!

Jag vill även rekommendera Folklores spellistor på Spotify: Folklore Family, Instrumental, Guilty Pleasure, där den sistnämnda definitivt är min favorit. Ibland kan ju ögongodis också vara underhållning, följ gärna Kurbits egna anslagstavla på Pinterest!

favorite

Docksta & Friends - en vänskapshistoria med passion för hantverk

Docksta & Friends - en vänskapshistoria med passion för hantverk

Vänner - sägs det - är familjen du själv får välja. Och vi är glada och stolta att få vara en...
Katarina Wennstam - feministisk debattör, föreläsare och flitig brodös

Katarina Wennstam - feministisk debattör, föreläsare och flitig brodös

Katarina Wennstam, en av Sveriges mest framstående feministiska debattörer. Före detta...
Slow stitching - vad är det?

Slow stitching - vad är det?

Andas in. Hör ljudet från nålen, hur den sakta träs genom väven. Ett krispigt, nästan kittlande...
Gästbloggare: Tusenblommor om hösten och skaparlusten

Gästbloggare: Tusenblommor om hösten och skaparlusten

Sofia är tjejen bakom det omåttligt inspirerande Instagram-kontot tusenblommor. Ett konto fyllt...