Leverans 2-3 arbetsdagar favorite Fri frakt över 600 SEK
Till kassan
warning
star
Joina The Folklore Treats och få 10% rabatt!
Tips, trix, kampanjer och spännande nyheter direkt på mailen

Kurbits pratar material

Aidaväv, vadmal, stramalj, bomullsväv eller kläde - vad broderar du på? Materialet vi använder när vi idag lägger stygnen till varandra är oftast styrt av lust och en kreativ ingivelse. Vi jobbar inte så mycket med kravet på “att det ska bli något” i meningen funktion idag, friare från själva användningsområdet får vi andra resultat än tidigare. Några generationer tillbaka broderade vi monogram på hemvävda och hemsydda örngott, lakan, dukar och handdukar. Utrymmet för kreativitet fanns nog, både ett och annat fritt stygn fick säkert komma till. Men ofta var ändå ramarna bruksföremålet eller ännu mer tydligt - funktionen. 

Foto: Hannah Streefkerk


Idag när vi köper våra lakan, örngott och handdukar har användningsområdet och platsen för det fria broderiet förändrats. Även om det ju fortfarande är oerhört charmigt med en egenmärkt kökshandduk har ytorna vi broderar på flyttats och breddats. Med det har också gjort att stygnen flyttat ut till andra föremål och blivit till för andra ändamål. Och med den friheten finns det en uppsjö av fina exempel på kreativa material att brodera på. Så återigen, vad är det vi broderar på egentligen? 


Här är ett antal exempel för att inspirera till att låta stygnen växa på andra material. Från Litauen kommer brodösen Severija Incirauskaite-Kriauneviciene som låter stygnen ta plats på bildörrar, spadar och andra rätt ovanliga material. Hon gör sina egna hål för korsstygnen och ger sig därmed ytterligare lite arbete, men visst blir det ett fint resultat? 


Kanske är sydafrikanska Danielle Cloughs sätt något enklare, där hon i sitt arbete använder sig av tennisracketets form och rutnät. Här blir det fria stygn även om rutnätet i racketet förstås lämpar sig utmärkt också för korsstygnen för den som är sugen. 

Foto: Danielle Clough


Ett ytterligare exempel på annorlunda material får tyska Susanna Bauer stå för, som samlar löv från naturen och ger bladen extra fägring i form av stygn. Kombinationen av hållbara stygn och det mycket tillfälliga materialet från skogen är intagande. Den holländska konstnären Hannah Streefkerk arbetar med samma tema, men med en ytterligare önskan att reparera, vårda och laga. Hon låter stygnen sätta ihop trasigt organiskt material. 

Foto: Hannah Streefkerk

Foto: Hannah Streefkerk


Och det lappandet och lagandet går glädjande nog också igen i vardagen i stort för allt fler. För i hållbarhetens tecken ägnar vi oss i högre utsträckning än på länge åt att också laga våra kläder. I en nyligen utgiven serie böcker, Lappa och Stoppa, visar brodöserna Katarina Brieditis och Katarina Evans inspirerande sätt att ge nytt liv åt trasiga plagg genom just broderiet. Här finns många lockande exempel att ge sig i kast med.

Foto: Karin Björkquist


Så fatta nål och tråd och gå loss på lite nya material i vår, kanske blir det något du kan använda dig av, eller så blir det bara något magiskt som blir till när den kreativa ingivelsen kommer - kör hårt!

Foto: Karin Björkquist


Bäst just nu: Ljuset som gör att det blir lättare att se både stygn och inspiration tydligare. 

Ser fram emot: En kurs i yllebroderi som jag ska gå inom kort. 

/Frida Arnqvist Engström

Journalist som driver bloggen Kurbits.nu och är hobbybrodös med lite för många projekt igång samtidigt.

favorite

Kurbits om att förändra världen – ett stygn i taget.

Kurbits om att förändra världen – ett stygn i taget.

Jag tänker på ett skånskt yllebroderi från säg, 1889, som jag såg i några samlingar en gång. Du...
Broderi och poesi - en oslagbar kombo

Broderi och poesi - en oslagbar kombo

Det finns nog inget så slående som en vacker dikt av favoritpoeten på den bästa platsen i ditt...
Med nål och tråd på Europaluffen

Med nål och tråd på Europaluffen

Tågluffa i Europa i sommar? Har du inte redan rullat fram längs bergsmassiv, vidsträckta vyer...
Världsbroderidagen 30 juli

Världsbroderidagen 30 juli

Visste du att den allra först Världsbroderidagen uppkom i Sverige? ”År 2011 tog en av...