warning
star
Joina vårt nyhetsbrev
Få 10% rabatt på ditt nästa köp
Joina nu!

Lys upp mörkret med en egengjord reflex!

För någon vecka sen var tydligen den dag av årets alla 365 dagar som konstaterats vara den dag som flest svenskar väljer att boka flygbiljett från Sverige till solen. Inte så konstigt att just den dagen infaller så här i mitten av januari. Julledigheterna är passerade och årets mörkaste dag har redan varit ( dock märker vi ingen större skillnad än så länge). Frånvaron av dagsljus kan påverka vem som helst. Av just den anledningen så känns veckans blogginlägg extra roligt!

Oavsett om du var en av dom som bokade en solresa eller inte, så kan lite extra ljus i mörkret komma väl till pass i januari. Veckans blogginlägg kommer handla om olika sätt att brodera en reflex. En reflex gör mer än att reflektera ljuset den kan nämligen också reflektera dig och din personlighet, ja, och så är det ju också sjukt kul att brodera.

Reflextråden jag använder är inköpt på Panduro.

Jag börjar med att skissa fram enklare former på ett papper för att få en uppfattning om hur stor min reflex ska bli och vilket motiv jag vill använda mig av. Tänk fritt och i enklare siluetter.

Som ni kan se föll mitt val på bild nummer ett. I det här exemplet har jag valt att prova att sy på svart aida väv. Jag nålar fast katthuvudet på väven och markerar runt pappersbiten med en märkpenna.

För att kunna märka ut kattens nos så viker jag väven på mitten och markerar mitten med märkpennan ( det är nämligen inte alltid ögonmåttet överensstämmer med verkligheten).

Observera, jag gjorde misstaget att klippa ut katten ur väven. För att undvika trådiga och svåra kanter så rekommenderar jag att du låter det av märkpennan ditmålade objektet vara kvar på väven och att du använder dig av en sybåge tills dess att motivet är färdigbroderat.

Reflextråden är platt och inte elastiskt. Att sy just korsstygn i aidaväv med reflextråd, vilket var min initiala idé, visade sig vara väldigt svårt. Jag provade istället att med nål “väva” reflextråden genom aidaväven och lämna tom yta på de ställen där jag senare ville färglägga med vanlig tråd.

Tänk vad fin den här katten hade varit om jag istället för att klippa ut den hade använt mig av mitt egna råd att använda sybåge.

För att få till kattens morrhår så fäste jag reflextråden bakom kattens nos och drog igenom trådarna ett morrhår i taget. Då för långa trådar har en tendens att fladdra och gå sönder så valde jag att fästa morrhåren med enkla stygn.

Voilá; en kattreflex!
Kattens baksida har jag klippt ut ur filttyg och lagt ytterligare en bit av aidaväv innan jag sytt ihop dessa.  För att försöka få bort de flesta av dom utstickande trådarna har jag sytt ihop fram- och baksidan genom att brodera täta stygn runt kattens huvud. Självklart går det att använda annat tyg till baksidan än det tyget du valt som bakgrund till ditt broderi.

I och med att det är rätt knöligt att brodera med reflextråd så kommer här en sammanfattning av vad som kan förenkla ditt arbete;

  • Måla upp motivet på väven, använd sybåge och klipp inte ut motivet förrän du broderat färdigt.
  • Brodera helst på vanligt tyg/väv.
  • Tänk på att runda former i ditt motiv underlättar när du ska sy ihop fram- och baksida.
  • Reflextråden är mer följsam om du kombinerar den med en annan tråd (vilket jag lärde mig från ett annat test).

Med ovanstående tips i ryggen så tror jag att ni är redo att börja. Hoppas jag har kunnat inspirera er att ge er i kast med att designa er egna reflex och att leka er fram till er alldeles egna design.

Nu ska jag ut med hunden och lysa upp kvarteret med alla mina reflexer!

Vänliga hälsningar

Elisa Marban Flink Xx.

favorite

Katarina Wennstam - feministisk debattör, föreläsare och flitig brodös

Katarina Wennstam - feministisk debattör, föreläsare och flitig brodös

Katarina Wennstam, en av Sveriges mest framstående feministiska debattörer. Före detta...
Slow stitching - vad är det?

Slow stitching - vad är det?

Andas in. Hör ljudet från nålen, hur den sakta träs genom väven. Ett krispigt, nästan kittlande...
Brodera för den goda sakens skull - Majblomman 2020

Brodera för den goda sakens skull - Majblomman 2020

Just nu kan du förena god nytta med nöje när du broderar. Köp ett Majblomman korsstygns-kit...
Docksta & Friends - en vänskapshistoria med passion för hantverk

Docksta & Friends - en vänskapshistoria med passion för hantverk

Vänner - sägs det - är familjen du själv får välja. Och vi är glada och stolta att få vara en...