The Folklore Company Logo
NYHET: Tjäna poäng för köp och engagemang!
Kör igång!

Små, vackra ting som gör broderiet enklare - och roligare!

Ibland är broderi inte alltid en dans på rosor. När tråden trasslat sig, kökssaxen blivit slö och den där känslan, den där riktigt härliga, kreativa känslan - flowet - inte riktigt infunnit sig. Vad gör du då? Ger man upp? Lägger all utrustning åt sidan, ned i en bortglömd skrivbordslåda och väntar på bättre tider? Eller fortsätter du harva? Löser upp garnet med slit och möda, drar av det mot det slöa saxbladet och sätter på en groovy låt och hoppas att du kommer i stämning? För det är väl den känslan man vill åt? Ett fullständigt lugn, ett kreativt flow där nålen enkelt glider genom väven och vackra stygn blir till mönster på, vad som kan uppfattas som, nolltid. Om man möter motgång i sitt broderi, sin kreativa process, finns det tack och lov små medel som kan hjälpa. För man behöver inte alltid harva i det garnet, man behöver inte kämpa med den slitna kökssaxen. För inte för inte finns det ett ordspråk om just detta; att en dålig sax gör skevmynt skräddare. 

Här kommer 5 konkreta tips på hur du får broderiet att gå lekande lätt:    

För de gånger garnet trasslar rekommenderar vi ett bivax. Ett gammal knep som använts av skräddare sedan gammalt. Med två fingrar drar du ett jämt lager med vax över hela tråden. Då blir den smidig och trasslar sig inte alls lika lätt. 

  1. Bivax för trådtrassel

Läs mer här:

För de gånger garnet trasslar rekommenderar vi ett bivax. Ett gammal knep som använts av skräddare sedan gammalt. Med två fingrar drar du ett jämt lager med vax över hela tråden. Då blir den smidig och trasslar sig inte alls lika lätt. 


2. En nätt sax för klippningLäs mer här:

Använd inte din gamla kökssax till broderiet! Skaffa en dedikerad sax som du bara använder till just detta. En sax som gärna får vara liten och nätt och med skarp spets. Vi rekommenderar den klassiska “Storken” på 10 cm som är utformad för både tyg och tråd. 

3. Ett måttband för att mäta

Läs mer här:

Ett måttband är kanske skräddarens (eller brodösens) allra bästa vän. Denna vackra skapelse är en reproduktion av en gammal konstruktion där hållaren är utformad som en tunna i trä. Bandet vevar du in för hand. I det enkla bor det vackra, som någon en gång sa. 

4. En sybåge för att hålla på plats

Läs mer här:

Det är svårt att understryka detta nog. Men en sybåge är väl ändå ett måste, om något. Med sybågen håller du väven sträckt medan du broderar, så mönstret hålls på plats och du undviker att sticka nålen fel. Den fungerar ju såklart också som en vacker ram kring din färdiga kreation.

5. En låda för dina nålar

Läs mer här: Håll reda på grejerna! Det blir så mycket enklare att arbeta när man vet var ens verktyg finns. Med en nållåda som denna, där du kan separera synålar och knappnålar blir ditt arbete både strukturerat och vackert. 

För fler verktyg och tillbehör, spana in detta