Leverans 2-3 arbetsdagar favorite Fri frakt över 600 SEK
Till kassan
warning
star
Joina The Folklore Treats och få 10% rabatt!
Tips, trix, kampanjer och spännande nyheter direkt på mailen

Tips: Återbruka dina gamla mynt!

Du hittar dom längst ner i plånboken, i någon låda under massa bråte eller i någon ficka på en jacka som du inte använt på länge.

Jag talar varken om fickludd eller damm utan om dina utgångna mynt. I veckans inlägg ska vi inkorporera mynt i broderi och ge dom gamla mynten en värdeökning.

Du behöver : 

  • Tyg (jag har använt jeanstyg som blev över efter det tidigare projektet med magväskan)
  • Sybåge
  • Broderigarn
  • Nål
  • Mynt
  • Fantasi

Såhär gör du: 

1. Spänn upp duken på sybågen. Placera ut myntet där du vill ha din blomknopp. Gör en knut längst ut på ditt broderigarn och trä igen nålen underifrån och upp. Börja med att göra två parallella stygn rakt över myntet på båda sidor av myntet. Du har nu gjort fyra långa stygn och ditt mynt är förankrat. Vrid på myntet och upprepa. Denna gång syr du stygnen snett över dina tidigare stygn. Du ska totalt ha gjort åtta stycken längre stygn över myntet och resultatet ser du bild nr 1.

2. Nästa steg är att ta upp nålen vid sidan av myntet. Trä in nålen i mitten av trådarna och dra försiktigt så att trådarna på myntet följer med. I öglan som uppstår trär du igenom nålen och drar mjukt. På så sätt får du en liten knut. Stick därefter ner nålen i tyget för att fästa stygnet och knuten på ovansidan av tyget. Placera nästa stygn bredvid ditt förra stygn och fortsätt på samma sätt runt myntet.

3. När du närmar dig ditt första stygn så är myntet förankrat och ser ut som på bilden ovan.

4.Jag valde att göra en prästkrage med myntet som blomknopp. Den här typen av prästkrage är både enkel att göra och ger ett snabbt resultat.

Sy enkla stygn runt ditt mynt där du vill att blombladen skall vara (vänstra bilden). Om det känns krångligt att placera ut stygnen på fri hand så rekommenderar jag att du målar upp dina blomblad med en märkpenna innan du sätter igång,

Välj en vit broderitråd. Trä upp nålen (underifrån och upp) vid myntets utkant och dra igenom tråden genom dina tidigare stygn. Dra tråden från myntet och upp igenom dina tidigare stygn till stygnet längst bort från myntet innan du vänder och för nålen tillbaka ner mot myntet. Låt nålen dyka ner i ditt tyg och upp igen. Fortsätt. Sättet att sy påminner om att dra streck från punkt till punkt. För att hålla dom längre stygnen på plats, fäst dom vid blommans knopp genom att sy enkla stygn (högra bilden).

Du har nu gett dina utgångna mynt ett nytt värde :).

5. Det färdiga resultatet kan man dels använda som tavla genom att hänga upp blommorna på väggen i en sybåge. Eller så kan man göra som mig, leta fram en gammal papperslåda och limma fast tyget på ovansidan av locket. Perfekt som presentförpackning :)

Lycka till!

Vänliga hälsningar

Elisa Marban Flink.

favorite

Broderi och poesi - en oslagbar kombo

Broderi och poesi - en oslagbar kombo

Det finns nog inget så slående som en vacker dikt av favoritpoeten på den bästa platsen i ditt...
Med nål och tråd på Europaluffen

Med nål och tråd på Europaluffen

Tågluffa i Europa i sommar? Har du inte redan rullat fram längs bergsmassiv, vidsträckta vyer...
Månadens bilder - maj

Månadens bilder - maj

Även om maj (i alla fall på det norra halvklotet) ska vara den sista vårmånaden innan sommaren,...
Små, vackra ting som gör broderiet enklare - och roligare!

Små, vackra ting som gör broderiet enklare - och roligare!

Ibland är broderi inte alltid en dans på rosor. När tråden trasslat sig, kökssaxen blivit slö...