The Folklore Company Logo
Bästsäljande broderikit: Mumin
9 underbara broderikit
SHOPPA KOLLEKTIONEN

Broderi - Från Bayeuxtapeten till Henry Fonda

Broderi i olika former har funnits lika länge som människan har kunnat framställa tyg. Idag broderar man över hela världen, men man tror att broderiet har sitt ursprung i Kina och den Främre Orienten. Ordet broderi kommer från det franska ordet broderie som betyder utsmyckning.

De tidigaste fynden av broderier i Sverige är från 800-900-talen vilket sammanfaller med den period som vi kallar för vikingatiden. Det är dock ett par århundraden senare kring år 1000 som utvecklingen av broderier i Europa verkligen tar fart.  Detta i takt med att den kristna kyrkan växer, kungamakten blir starkare och för att demonstrera sin makt och rikedom beställde man rikligt utsmyckade klädesplagg och prydnader i form av väggbonader och dukar.

Från denna period stammar också en av de mest kända broderierna i världen, Bayeuxtapeten, som skildrar normandernas erövring av England 1066. Bayeuxtapeten broderades sannolikt år 1076 och mäter 70 m x 50 cm, är broderad med stjälksöm och dubbel läggsöm på oblekt linne.

Bayeux

Det som vi idag kallar för väggbonad har sitt ursprung kring år 1800 där det bland kvinnor i högre ståndsmiljöer blev populärt att brodera mindre tavlor. Motiven tog genom Ostindiska kompaniet intryck från fjärran östern med mycket växter och blommor och man broderade på silke med fria stygn.

Kring sekelskiftet 1900 hade broderiet spridit sig från att vara ett överklassnöje till ett folknöje. Postorderkataloger och mönstertidningar gjorde att mönstren och teknikerna fick en stor spridning och man broderade inte längre på dyrt silke utan på grövre och billigare material. De flesta bonader hade nu också en kort text i form av ett ordspråk, talesätt eller bibelord i kombination med ett mönster som utgjorde ram.

Broderier har historiskt sett i huvudsak utförts av kvinnor, dock har detta inte hindrat mer eller mindre kända män från att finna ro och avslappning i att brodera, eller ”att måla med tråd” som vissa kallar det. Skådespelaren Henry Fonda berättade i en intervju att hans stora hobby var att brodera. Mellan tagningar vid filminspelningar satt han och broderade plattsöm för att slappna av och för att få tiden att gå. En annan broderande gentleman var Gustaf V, kung av Sverige åren 1907-1950. Han kopplade av med att brodera viggsöm. Det var en mycket ovanlig sysselsättning bland män i deras generation att brodera, men detta hindrade varken Cowboy-Henry eller Kung-Gustaf att ge sig hän till broderiets ädla konst. De är båda bevis för att broderi är något för alla; gammal som ung, fattig eller rik, känd som okänd - det enda som behövs är nål, tråd, tyg och en stund över.


Henry Fonda       Gustaf V
               Henry Fonda (1905-1982)                                                       Gustaf V (1858-1950)


           

Källor: "Broderade bonader" – Noomi Augustsson, "Brodera minnesbilder i fria sömsätt" – Lena Nessle, "Stora Broderiboken" – Karin Mundal, "Bayeux Tapestry" - Wikipedia

Inspirerad?

Se våra korsstygnsmönster!

Välj bland vår inspirerande samling broderimönster och designa din egen bonad!