The Folklore Company Logo
Bästsäljande broderikit: Mumin
9 underbara broderikit
SHOPPA KOLLEKTIONEN
arrow_backTillbaka till produktgrupp

Produktinformation

Broderikit aida – Heroes (Skapad för Internationella kvinnodagen 2021)

Inför Internationella kvinnodagen 2021 bestämde vi oss för att skapa en ordentlig hyllning till några av våra mest anmärkningsvärda kvinnliga förebilder genom tiderna. Helst hade vi gjort en samling med hundratals för det finns så otroligt många fantastiska, kompetenta och genialiska kvinnor som har skapat och format den värld vi lever i idag. För att inte nämna hur otroligt många som kämpar för en bättre värld till morgondagen. Men just detta mönster fick begränsas till nio hjältar. Kanske blir det fler i framtiden!

Här är vårt urval:

Malala Yousafzai (1997-)
Malala var bara 17 år gammal när hon, som den yngsta någonsin, tilldelades Nobels Fredspris 2014 (tillsammans med Kailash Satyrathi) för sitt arbete mot förtryck av barn och ungdomar och för rätten till utbildning för alla barn. Hon är även känd för sin aktivism för specifikt flickors rättighet till utbildning i Swatdalen (där flickor förbjudits att gå i skolan) och i samband med detta blev hon 2012, 15 år gammal, utsatt för mordförsök där hon blev skjuten huvud och nacke men mirakulöst nog överlevde. Vi beundrar och hyllar Malala för hennes enorma mod och engagemang för flickors (och barn i allmänhet) rättigheter och hon var en självklar hjälte i vårt broderimönster.

Ruth Bader Ginsburg (1933-2020)
Ruth Bader Ginsburg (RBG) var ledamot i USAs högsta domstol (U.S Supreme Court Justice) från 1993 fram till sin död 2020. RBG var den andra kvinnan att någonsin sitta i högsta domstolen och blev nominerad till positionen av Bill Clinton, något som senaten sedan godkände med rungande majoritet. Utöver sin unika tjänst (som en av nio domare i högsta domstolen) var Ruth även väl känd som feministisk förkämpe och sitt arbete för kvinnors rättighet till bl.a. abort.

Ada Lovelace (1815-1852)
Ada Lovelace, född 1815 var en brittisk matematiker och skribent. Hon var även det enda barnet till den välkända poeten Lord Byron. Men mest känd är Ada för arbetet med Charles Babbages mekaniska dator, den analytiska maskinen. Den analytiska maskinen var, 1837, världens första ritning på en programmerbar dator som Ada, även om den faktiskt aldrig blev byggd, skrev världens första datorprogram till. Det var förstås inget i jämförelse med tekniken vi har idag men det måste ha krävts enorm uppfinningsrikedom för att ta fram något sådant för 200 år sedan när det var det första av sitt slag. Ada Lovelace är av naturliga skäl en stor inspirationskälla och förebild för många, framförallt kvinnor, inom teknik, så även för oss. 

Greta Thunberg (2003-)
Ingen kan väl ha missat Greta Thunberg, den unga Svenska tjejen som 2018 började sitta utanför Sveriges rikstag med ett plakat med ”Skolstrejk för klimatet” på. Greta har sedan dess inspirerat barn och vuxna runt om i världen att genomföra liknande demonstrationer och att ställa krav på politiker att ta miljöfrågorna på allvar. Hennes aktivism sprids även via hashtaggen #FridaysForFuture och Greta har själv ändrat sina vanor genom att bl.a. bli vegan, sluta flyga   och undvika onödig konsumtion parallellt med att hon vädjar till vuxna ledare att ta sitt ansvar de med. Våra hjärtan brinner starkt för miljön och därför är Greta en förebild och hjälte som utan tvekan platsar i vårt broderimönster.

Beyoncé (1981-)
Queen B. Behöver vi säga något mer? Beyoncé hamnade på kartan då hon medverkade i popgruppen Destiny’s Child under 90-talet. Gruppen splittrades men Bey fortsatte vidare med sin solokarriär och började släppa hits efter hits där hon tog världen med storm med sina inspirerande budskap och attityd. Vissa kallar henne för feministisk ikon, andra inte. Vi beundrar Beyoncé för hennes driv, hennes magiska musik och för hur hon använder sin plattform till mycket gott, framförallt för att hjälpa kvinnor runt om i världen.

Rosa Parks (1913-2005)
Rosa Parks, sömmerska och aktivist blev känd för att hon 1955, som svart, vägrade ge upp sin sittplats till en vit man på bussen. På den tiden var det lag på att svarta dels skulle lämna plats åt vita resenärer men också undvika att sitta för nära vita. Parks fick helt enkelt nog och det krävdes att hon arresterades för att hon skulle flytta på sig. Detta blev startskottet för en 381 dagar lång bojkott som slutligen resulterade i att USAs högsta domstol ändrade i lagen då det konstaterades att det stred mot grundlagen att segregera resenärer i kollektivtrafiken. Parks är en sann inspiration och beviset för att det går att ändra systemet, även om det bara börjar med att en person säger ifrån. 

Ella Fitzgerald (1917-1996)
Ella Fitzgerald var en amerikansk jazzsångerska. Hon var en en av USAs största sångerskor under hela 1900-talet inom jazz och pop. Hon kallades bl.a för The first Lady of Song, Queen of Jazz och Lady Ella. Ella hann spela in över 200 album under sin aktiva tid och vann hela 13 Grammys. En av hennes mest populära låtar är ”Dream a little dream of me”, som gissnings få har missat. Vi har stor kärlek till musik och Ella Fitzgerald är en favorit som självklart fick en plats som hjälte i årets broderikit.


Amelia Earhart (1897-1939)
Earhart, född 1897, var en amerikansk pilot som blev känd när hon som första kvinnlig passagerare flög över Atlanten 1928. Earhart hade sen mycket tidig ålder en fascination för att flyga och senare blev hon också den första kvinnan att själv flyga över Atlanten. Earhart klassas ofta som feministisk ikon för hur hon banade väg för andra kvinnor och unga tjejer. Under ett försök att bli den första kvinnan att flyta runt hela jorden försvann Earhart 1937 någonstans över Stilla havet och har aldrig återfunnits, något som det finns många teorier om varför. Hon blev dock dödförklarad 1939.


Frida Kahlo (1907-1954)
Kahlo var en mexikansk konstnär är mest känd för sina självporträtt, något som tyvärr inte uppmärksammades speciellt mycket medan hon var i livet. Då var hon främst känd som Diego Riveras hustru. Först efter hennes död (1954), på 70-talet började kvinnliga och icke-västerländska konstnärer få den uppmärksamhet de förtjänade och så även hon. Hon omskrivs idag som en av de viktigaste konstnärerna under 1900-talet och ses som en symbol för mexikanska traditioner och feministisk ikon pga hur hennes konst skildrade kvinnliga erfarenheter.

Har du aldrig broderat innan? Då är korsstygn på aidaväv en bra start, då det är ett superenkelt sätt att brodera på.

Detta broderikit innehåller allt som behövs för att skapa din egen väggbonad i korsstygn:

  • Vit aida-väv (bomullstyg med hål) i strl 5,4 kors/cm
  • Nål
  • Garn av märket DMC Mouliné
  • Instruktioner

Ram eller sybåge ingår ej. Sybåge att köpa till under Tillbehör.

Om ditt köp

Leveranstid inom 1-3 arbetsdagar (digitala produkter skickas direkt till din e-post).

Läs våra fullständiga köpvillkor här.

Undrar du något? Kolla in vår FAQ eller kontakta oss på support@folklorecompany.com

-