Leverans 2-3 arbetsdagar favorite Fri frakt över 600 SEK
Till kassan
warning
star
JUST NU: Joina The Folklore Treats och få 10% rabatt!
Tips, trix, kampanjer och spännande nyheter direkt på mailen

Skötsel och montering

Skötsel

Här nedan följer några tips på hur du bäst tar hand om ditt broderi.

Strykning

För att göra ditt broderi slätt och fritt från veck bör du stryka tyget. Detta gör du lämpligast genom att placera broderiets framsida nedåt på en handduk på strykbrädan. Lägg sedan en fuktig handduk på tygets baksida. Släta ut vecken med ett varmt strykjärn.

Om du har ett tyg som är svårt att få slätt trots användning av strykjärn, prova då att spänna upp broderiet. Med hjälp av knappnålar fäster du tyget - med framsidan nedåt -på strykbrädan. Se till att tyget ligger slätt och blir lika mycket spänt åt alla håll. Lägg sedan en fuktig handduk över, och låt handduken ligga kvar tills den har torkat.

Tvättråd

Det är inte nödvändigt att tvätta broderiet när det är klart, och det är inget vi rekommenderar då man inte kan vara säker på hur garnet och väven förändras i färg och storlek. Om du dock vill, eller behöver tvätta bort fläckar, kan du försiktigt handtvätta broderiet i ljummet vatten. Torka det sedan plant och stryk enligt rekommendationerna ovan.

Montering

Här ger vi några olika förslag på hur du kan rama in ditt broderi.

Enkel fållning

Om du vill hålla din inramning enkel och låta broderiet tala för sig själv, kan du välja att göra en enkel fållning. Att fålla innebär att du viker in en bit av tygets kant och syr fast, och fållen är alltså de cm av tyget som vikts in. Detta sätt att fålla kan göras både med handsöm och maskinsöm.

Börja med att vika in ca 1 cm på varje sida om tyget. För att få ett symmetriskt intryck är det viktigt att tyget viks längs med trådarna, dvs. ”trådrakt”. För att dölja tygets klippta kant, samt skydda den från att fransas - vik tyget ytterligare en gång. Stryk tyget med strykjärn så att vecken syns tydligt.

Veckla nu upp fållen, och klipp bort överflödigt tyg runt hörnen (se bild). Vik in det avklippta hörnet, samt yttersta fållningen runtom.

Fortsätt vik in övrig fåll, så att bonadens lång- och kortsida möts och bildar ett hörn. Nåla fast, alternativt stryk, fållen så att den ligger fixerad.

Vid maskinfållning sys broderiets sidor och hörn med raksöm. Vid handfållning sys först hörnet ihop, från spetsen och inåt, sedan övriga sidor.

Om du vill ha ett hörn utan synlig söm framifrån, handsyr du hörnet.

Snedslå

Om du vill slippa fålla och få en härlig inramning i färg, är den bästa lösningen att använda en snedslå. En snedslå är ett tygband för dekoration, som är veckad i 3 delar.

Du kan använda snedslån på flera sätt:

Ett enkelt och snabbt sätt, är att vika snedslån på mitten och lägga om broderiets kant. Nåla fast snedslån runt hela broderiet – sträckt och kant i kant med tyget. Det tyg som nu har veckats upp i hörnen, viker du in så att det bildas ett rakt streck från bandets ytterkant till innerkant. När du har nålat fast bandet, sy med raksöm på maskin eller för hand.

Om du vill ha en bredare kant runt ditt broderi, använd snedslåns hela bredd som din inramning. Lägg snedslån - med avigsidan(baksidan) nedåt - på tygets rätsida (framsida). Veckla ut snedslåns vikta del som ligger närmast broderiets kant, och lägg den om kanten så att den hamnar mot tygets avigsida. Hörnen hanterar du på samma sätt som beskrivits ovan. När du nålat fast bandet runt hela broderiet, syr du med raksöm längs dess båda ytterkanter så att hela bandet fästs.

Om du endast vill att det ska synas 1 st raksöm på framsidan: Börja med att nåla och sedan sy fast en del av snedslån på tygets avigsida. Vik sedan snedslåns övriga delar om tygkanten. Nåla och sy sedan fast med raksöm på tygets rätsida. Hörnen hanterar du på samma sätt som beskrivits ovan.

Du hittar snedslå i svart och grått här.

Allmogeband

Allmogebandet är perfekt för dig som vill ha din bonad utsmyckad ut i minsta detalj – och det görs enkelt! Nåla fast bandets avigsida kant i kant med tygets framsida. Sy sedan fast bandet med raksöm i dess båda ytterkanter.

Du hittar allmogeband i svart och vitt här.

Ram

Vill du ge ditt broderi ett modernt och stilrent intryck, på ett snabbt sätt? Då föreslår jag att du ramar in den. På det sättet skyddas även broderiet från yttre påverkan och behåller sin fina kvalitet.

Du hittar ramar i svart och vitt i olika storlekar här.

Använd dina nyfunna kunskaper!

Se våra korsstygnsmönster!

Välj bland vår inspirerande samling broderimönster och designa din egen bonad!

Inspirerande broderi

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Tips och trix och spännande nyheter