Varukorg

VANLIGA FRÅGOR



 
2-5 vardagar

Expressleverans

033-16 99 50

 

 

Betala i din egen takt

Kontobesked skickas per e-post i mitten på varje månad, med en aviseringsavgift på f.n. 29kr. Med delbetalning ges möjligheten att betala i egen takt i upp till 36 månader.

   Svensk Digital handel         

DIBS - Payments made easy

Broderiskola

För dig som aldrig har broderat innan är det bästa sättet att lära sig brodera att be någon som kan brodera om hjälp. Titta på när hon eller han broderar och ha gärna någon till hands i början som du kan fråga om du stöter på problem eller har frågor.

Alla broderier och handarbeten som du köper från Ateljé Margaretha innehåller mönster med tydliga instruktioner och vilka sömsätt som skall användas. Dessutom kan du i produkttexten få information om vad för väv broderiet broderas på och hur grov den är. Det vanligaste sömsättet bland våra produkter är räknade korsstygn på aidaväv.

Tips! Börja med några mindre broderier på grövre väv (få trådar/rutor/cm) innan du tar itu med de stora broderierna med finare väv (många trådar/rutor/cm).

Att börja på ett nytt broderi

Kontrollera innehållet i din förpackning innan du börjar och se så att allt är med och att väven stämmer i storlek och grovlek. Läs alltid igenom mönstret innan du börjar brodera så du vet i vilken ordning du skall göra broderiet.

När man påbörjar ett broderi med korsstygn rekommenderar vi att man utgår från mitten för att vara säker på att motivet hamnar centrerat och att väven inte tar slut på något håll.
Obs! Kontrollera att det inte står något annat på mönstret. På mönstret finns markering var mitten är. Ta ut mittpunkten på väven genom att vika den från båda håll. Markera mittpunkten, börja brodera här. Mitten av väven motsvarar mitten på mönstret, som kan hittas genom att följa pilarna i kanterna. Man kan även räkna antal rutor (aidaväv) och på det sättet få fram mitten. När det gäller linneväv är det enklast att vika väven för att få fram mitten. 

Sortera och dela garnet

Om garnet inte är sorterat börjar du med att sortera garnerna färgvis eller per härva. Varje symbol på mönstret motsvarar en färg. Para ihop garnerna med siffrorna och symbolerna i en garnorganisatör så du vet vilken färg du skall brodera.

Ibland kan du behöva dela garnet. Moulinégarnet består av sex deltrådar. Beroende på hur fin väv du har skall du använda olika många deltrådar. I mönstret står angivet hur många du skall använda. Broderar du med moulinégarn skall du oftast dela på garnet. Oftast broderar man endast med hel tråd när det är bomullsgarn eller pärlgarn etc., och då ofta på grövre väv. Garnet bör inte vara längre än 30-40 cm när du broderar, detta för att undvika knutar och fransning av garnet.

Det kan vara bra att göra ett färgtest av garnet innan du börjar brodera. Vissa garner kan innehålla överskottsfärg (oftast starka och mörka färger). Det är inget fel på garnet, men om man vill kan man skölja ur ev. överskottsfärg för att förhindra att det färgar av sig på väven eller intilliggande stygn. Ta några mörka färger, t.ex. rött och svart och gnugga mot en vit tygbit. Färgar garnet av sig har det överskottsfärg, du kan då skölja garnet under ljummet vatten tills vattnet inte längre är färgat. Lägg sedan garnet plant för att torka. Var noga med att garnet är riktigt torrt före användande.

Börja brodera

Kanterna på väven kan repa upp sig. För att förhindra det kan man handkasta en grov söm runt kanterna med vanlig sytråd. Om man har symaskin kan man sy en zick-zacksöm runt. Andra alternativ är att använda ett klister som förhindrar fransning eller att tejpa runt kanterna.

Varje stygn har en symbol på mönstret (stramalj/ritat broderi - varje stygn har en symbol, siffra eller ett ”mönster” på mönstret.)

På det första stygnet sticker du nålen i väven en bit bort ovan vänster om där du skall börja och låter en bit av garnänden sticka upp på rätsidan. Fäst den sedan när du broderat färdigt med tråden genom att brodera i stygnen på broderiets baksida. Undvik att göra knutar, då ditt färdiga broderi inte blir slätt.

Tänk på att korsstygnen skall broderas lätt och jämnt. Om du drar tråden för hårt, kommer stygnen och väven att se ojämna ut. Brodera alla korsstygn först och sedan alla ev. efterstygn och dekorationsstygn.

Börja och sluta alltid varje ny tråd med att fästa den i stygnen på avigsidan. Tänk på att inte fästa mörka trådar under ljusa då det kan synas igenom på framsidan. Var noggrann med att brodera korsstygnen åt samma håll genom hela broderiet.

Det underlättar ofta att markera med en färgpenna på mönstret där du broderat klart.

Se olika stygn och sömsätt här »

När broderiet är klart

Det kan hända att man måste tvätta sitt broderi när det är klart, på våra broderier finns tvättinstruktioner med. Följ alltid detta.

Det färdiga broderiet bör pressas med strykjärn på baksidan. Dukar och löpare etc. behöver också fållas. Om du har broderat en tavla är det dags att rama in den. På många av våra broderier tipsar vi om en passande ram på produktsidan, men du kan såklart välja någon annan. Tänk bara på att motivet skall få plats i ramen och ev. passepartout. Det är inte bra att välja för stor ram heller (då räcker inte väven till att täcka ut i kanterna) eller fästa bakom.

Se våra ramar här »

Viktigt att tänka på

Stramalj - Börja med att brodera de små ytorna så att de inte försvinner i de stora ytorna när dessa senare broderas. Även raka linjer är bra att börja med så att de verkligen blir raka.

Babytäcken - Trycket på täcket försvinner i tvätt, så se till att du har broderat färdigt innan du tvättar täcket!

Ritat - På vissa ritade broderier så ska det kvarvarande trycket förbli obroderat.

Födelsetavlor - Vissa broderier har både rosa och blått garn med i förpackningen, vad noga och kontrollera så att du broderar med rätt färg, använd färgbilden för vägledning.

Tips & tricks

Rena händer ger ett rent broderi!

Om garnet snor sig, tappa ner nålen mot golvet låt den rotera upp av sig självt.

Brodera alltid alla korsstygn åt samma håll.

Stygn intill varandra bör nudda varandra, alltså broderar man dem i samma hål.

Att notera; färgfotot är en bra referensbild.

Om arbetet innehåller pärlblandat garn eller metalltråd, så är det enklast att brodera med kortare garnbitar av dessa trådar, dessa ska inte heller delas.

Följer man instruktionerna så är det tillräckligt med garn med.

Bra hjälpmedel

Saxen skall alltid vara vass och bara användas till att klippa tyg och garn med. Hitta din nya favoritsax här »

Ha en nåldyna eller nålhållare tillgängling så du inte förlägger några nålar. Se våra modeller här »

En nålpåträdare kan underlätta om du tycker det är svårt att trä nålen, du hittar olika varianter här »

Om du lätt får ont i fingrarna när du broderar kan en fingerborg vara bra. Vi har flera olika modeller »

Om du vill ta med dig ditt broderi eller vill ha bra förvaring är det bra med en handarbetsväska, se våra väskor här »

Se till att du har bra belysning när du broderar, det bästa är att brodera i dagsljus. Vi har flera olika lampor som kan underlätta för dig att få bra belysning, se dem här »

Sybågen håller tyget spänt och du skonar dina händer och det blir inte lika mycket tyg att hålla i. Dessutom brukar resultatet bli jämnare då tyget alltid är lika mycket spänt. Glöm inte att ta bort sybågen när du inte broderar då den kan lämna permanenta avtryck annars. Se våra sybågar här »

En garnorganisatör hjälper dig att hålla ordning på garn och nålar. Du hittar våran garnorganisatör här »