The Folklore Company Logo
Bästsäljande broderikit: Mumin
9 underbara broderikit
SHOPPA KOLLEKTIONEN
Broderiportalen

Förbered tyget (aidaväven) innan du börjar brodera

Innan det är dags att börja brodera är det bra att se till att tyget är förberett för att underlätta broderiprocessen.

INFO: Aidaväv, som är det vanligaste att brodera korsstygn på, kommer i en mängd olika varianter med olika korstäthet. Vi använder oftast Aidaväv med korsstäthet på 4.4 eller 5.4. Siffran står för antal kors som får plats i en riktning per centimeter. På engelska anges ofta måtten i tum istället och “4.4 kors/cm Aida” är då detsamma som “11 count Aida”.

TIPS: Stryk tyget innan du sätter igång för att ta bort eventuella veck som uppstått.

När du börjar brodera är det viktigt att du planerar var broderiet ska vara på tyget så allt garanterat får plats. Ett sätt att göra detta är att brodera från mitten och ut.

Börja med att först vika tyget i ena riktningen, öppna upp och vik sen i andra riktningen och öppna upp. På detta sätt har du delat upp tygbiten i fyra olika sektioner och mitten är markerad där de två vecken möts.

När du sedan är redo att brodera börjar du med en sektion i taget. Börja med korsen närmast mitten och fortsätt utåt. Gör detta för alla sektioner.

PROFFSTIPS: För att underlätta ännu mer kan du tråckla riktlinjer i tyget som utöver att markera mitten även håller koll på var 10:e ruta. Vissa tråcklar ett helt rutnät, vilket underlättar när du väl broderar, då det annars kan förekomma mycket räknande mellan sektioner med stora mellanrum.