The Folklore Company Logo
Bästsäljande broderikit: Mumin
9 underbara broderikit
SHOPPA KOLLEKTIONEN
Broderiportalen

Så broderar du korsstygn

Att brodera korsstygn kan göras på en mängd olika sätt för att hålla ditt broderi mer eller mindre prydligt. När de riktigt duktiga brodöserna visar upp baksidorna på sina korsstygnsbroderier ser de lika tydliga och fina ut som framsidan.

Som nybörjare kan det vara mycket att behöva hålla koll på så vi tycker det är viktigare att skapandet blir av än att allt blir helt perfekt.

Förberedelser innan du broderar (En sammanfattning)

  1. Hitta mitten på ditt tyg genom att vika det i båda led. Börja förslagsvis med det vänstra, översta hörnet av mönstret och börja brodera från mitten och utåt.
  2. Se till att du har separerat garnet och att du använder rätt antal deltrådar när du trär nålen.
  3. För varje gång du börjar med en ny tråd behöver du antingen förbereda för att fästa den senare eller använda öglan-tekniken som fäster direkt. Läs mer om detta i steg 4 (Om garn). Använder du inte "öglan-tekniken" sticker du ner nålen på framsidan 2-3 cm från där du gör ditt första kors. Se till att lämna en liten svans (3-5 cm) av garnet på framsidan som du kan fästa med senare.

Brodera ett fristående kors

Korsstygn kan göras antingen ett i taget eller en hel rad i taget med halvstygn.

Ett fristående kors skapas genom att sticka upp nålen från baksidan till framsidan, sen sticka ner den på framsidan genom ett hål i väven som ligger diagonalt från där nålen stack upp. Detta skapar ett halvstygn.

För att skapa ett kors förflyttar du nålen på baksidan av väven och sticker upp den under där du precis stack ner nålen. Sedan upp och diagonalt.

Brodera flera kors på rad

Många gånger är det flera kors av samma färg i direkt anslutning till varandra. Då är det mest effektivt att brodera alla som halvstygn åt ena hållet och sedan som kompletta kors genom att byta riktning du broderar i.

Brodera flera kors på höjden eller fristående kors

Kors som är sammanlänkade men på höjden görs oftast ett i taget.

PROFFSTIPS: För att få ditt broderi riktigt prydligt ska du alltid göra dina kors i samma riktning. Att första halvtstygnet riktas uppåt-höger och att andra halvstygnet, det som gör det till ett kors, riktas nedåt-vänster.

När det är mellanrum mellan korsen: "Vandring"

Det är inte ovanligt att det är mellanrum mellan kors som ska broderas av samma färg. Ibland är det korta mellanrum som 1-2 rutor men ibland är det 4-5 eller kanske halva broderiet i mellan. Beroende på hur långt avstånd kan du hantera det på olika sätt. För korta avstånd som 1-2 rutor kan du helt enkelt “hoppa över” mellanrummet och låta tråden löpa fritt på baksidan.

Har du redan broderat andra kors i anslutning till sektionen du hoppar över kan du låta tråden träs under befintliga stygn på baksidan av tyget. På det viset håller du tråden på plats och den smälter in bättre.

OBS: Vi rekommenderar inte att du hoppar över för många rutor och speciellt inte med mörka/starka färger då det kan synas igenom. Istället rekommenderar vi att du fäster och börjar om i den nya sektionen.

När du ska byta garnfärg

I mönster med fler än en färg behöver du byta garnfärg då och då. Vissa föredrar att brodera färdigt alla kors med samma färg innan de byter färg, andra färdigställer en sektion i taget och byter färg oftare. Du bestämmer vilket som känns roligast för dig! Se bara till att fästa tråden vid färgbyte.

Så fäster du tråden i ditt broderi

När hela området är färdigbroderat ska du normalt fästa tråden. Det gör du genom att dra tråden under de senast broderade stygnen på baksidan av tyget. Klipp sedan av tråden så att den inte hänger löst.