warning
star

Historien bakom det personliga broderiet

The Folklore Company - Korsstygnsbroderi med tradition och personlig touch

Sofia Magnusson, grundare av The Folklore Company, växte upp i Hälsingland, ett ställe där var och varannan rödmålad stuga utsmyckas med traditionella väggbonader, skapta med stolthet, kärlek och tradition.

"Jag ville ha något som symboliserade mig, mitt arv och min personlighet"

När Sofia lämnade landsbygden för storstaden ville hon få med sig något som kunde symbolisera hennes hälsinge-rötter.

En väggbonad var det självklara valet. Men inte vilken väggbonad som helst.

"Jag ville ha något som symboliserade mig, mitt arv och min personlighet" berättar Sofia.

Hon började skissa på ett hälsinge-inspirerat broderi med texten "t’s better to burn out than to fade away" av Neil Young. "Jag ville ha ett personligt broderi med lika delar tradition som personlighet".

Att designa sitt egna, personliga broderi visade sig vara lättare sagt än gjort. Efter att ha surfat runt på Internet insåg hon att det fanns få alternativ som kunde göra processen enklare.

Smörpapper och blyertspennor var det enda tillgängliga alternativet - branschen behövde digitaliseras. Där och då bestämde sig Sofia för att göra slag i saken - ett frö till The Folklore Company var sått.

"Jag tror att många idag känner en slags digital trötthet och då kan det vara befriande att göra något med händerna"

Idag har Sofia en vision om att fler och yngre generationer ska få upptäckta det magiska med broderi. För att göra detta behöver branschen digitaliseras, den behöver förenklas och den behöver lyftas.

"Hantverket har en ganska mossig stämpel", menar Sofia, "och det är något vi vill ändra på". Dessutom pekar Sofia på fördelarna i att hitta tillbaka till den mer "analoga" kreativiteten. "Jag tror att många idag känner en slags digital trötthet och då kan det vara befriande att göra något med händerna".

Nyfiken på Designverktyget Sofia har skapat?

Läs om hur det funkar!