The Folklore Company Logo
Best selling: Moomin collection
9 wonderful Moomin embroidery kits
SHOP COLLECTION

Docksta & Friends - a story of friendship with a passion for craft

Swedish only

Vänner - sägs det - är familjen du själv får välja. Och vi är glada och stolta att få vara en del av familjen Docksta & Friends - ett koncept som lyfter företag som delar samma värderingar och passion för svenskt hantverk. Vi passade på att ställa massor av härliga frågor om det nästan 100-åriga hantverket, den glödande passionen och det norrländska arvet till våra vänner i norr och i dagens blogginlägg får du ta del av svaren vi fick. <3

Har du egna frågor till Docksta Sko, till oss eller vill veta mer om samarbetet är du välkommen att kontakta oss eller läsa mer här. 

God läsning! /Therese på The Folklore Company

Berätta gärna om Docksta Sko - vad gör ni och hur kom ni till?

Docksta Sko har funnits sedan 1923, så nästan i 100 år! Vi kom till när två drivna norrlänningar som hette Ivar Köningsson och Jacob Wedin bestämde sig för att starta en skofabrik uppe i Höga Kusten som tog fasta på kvalitet och passform. Där har vi arbetat sedan dess och skapar fortfarande alla våra skor för hand. Det är ett hantverk och en tradition som vi är väldigt stolta över!

Välj 3 emojis som beskriver ert koncept.

🌿💛 🔨

Era produkter - det ligger otroligt mycket kärlek bakom dem. Berätta gärna mer om hantverket bakom och varför ni tycker det är viktigt att skapa för hand?    

Varje slipper som vi tillverkar på vår fabrik inkluderar 33 olika moment innan den är färdig. Det är ett hantverk som kräver mycket kunskap,noggrannhet och tålamod. Den kärlek som ligger bakom våra produkter har mycket att göra med det arv vi vill föra vidare till kommande generationer. Ett arv som handlar om det vackra med att handla närproducerade varor som en person ägnat mycket tid och noggrannhet åt att skapa. Just det svenska hantverket är något som tyvärr sakta håller på att försvinna, men samtidigt märker vi att det är enormt uppskattat bland våra kunder, och att fler och fler får upp ögonen för just produkter som skapats för hand. Det tycker vi är roligt, och vi hoppas att det får leva vidare.      

Och vilka är egentligen Gunilla och Patrik?

En mycket bra fråga! Det finns lite olika teorier kring
vilka Gunilla och Patrik var. En teori är att det på 50-talet fanns en skodesigner på fabriken som hade barn som hette just Gunilla och Patrik. Om det är sant får vi kanske aldrig veta!

Naturen känns viktig för Docksta Sko. Beskriv er relation till den; ert arv, era värderingar och ert ansvar.

På Docksta Sko är det mycket viktigt för oss att värna om naturen. Vi ser det som vårt ansvar att sträva efter en miljö som är frisk och välmående för våra barn och barnbarns skull. Vi väljer därför att arbeta med leverantörer i vår närhet och köper in större kvantiteter för att minska på miljöpåverkan och på antalet transporter. Vi tar även tillvara på restprodukter och återvinner mycket av det material som används i fabriken. Det handlar också om kvalitet -att skapa produkter som håller en lång tid och som t.o.m kan ärvas inom familjen.

Läs mer om Docksta Sko här.