The Folklore Company Logo
Best selling: Moomin collection
9 wonderful Moomin embroidery kits
SHOP COLLECTION

Gästbloggare: Tusenblommor - Bland sockerbagare och snöflingor (SWE)

Sofia är tjejen bakom det omåttligt inspirerande Instagram-kontot tusenblommor. Ett konto fyllt av känsla, stil och behag - från en liten gård utanför Gnesta. Vi är otroligt stolta och glada över att återigen få presentera ett av hennes otroliga hantverk i dagens blogginlägg. För mer från tusenblommor - spana in hennes Instagram, hennes tidigare blogginlägg eller broderiet hon arbetade på i somras. 

Det finns ingen annan tid på året då vi tillåts dekorera våra hem så mycket som i december månad. Något som jag verkligen uppskattar med denna mörka tid är att den tycks uppmuntra till stämningsskapande. Genom att samlas kring tända ljus och berättelser kan vi ganska enkelt fly mörkret för en stund. Jag tillhör de som blir lite extra nostalgiska under denna högtid och jag njuter av att öppna upp mina gömmor som är fyllda med gamla föremål och minnen.

Jag har en förkärlek för äldre julpynt med sina sobra färger, som gärna går i andra kulörer än de självklara röda och gröna julnyanserna, och jag ville brodera en bonad i en nedtonad färgskala med bleka pasteller på en brun bas.

I detta broderi har jag blandat korsstygn och fri broderiteknik och har använt mig av en vattenlöslig stramalj just där jag vill ha mina korsstygn. Med sitt tydliga rutmönster erbjuder stramaljen en bra hjälp för att få precis lika jämna stygn som du får på en klassisk aidaväv. När du har broderat klart dina korsstygn låter du helt enkelt broderiet ligga och dra i ca 40-gradigt vatten en stund – och vips; så är stramaljen borta. Här finns en bra tutorial som visar hur detta går till.

Decembers lugna helgdagar gör sig fint för handarbete.

I The Folklore Company’s enkla designverktyg har jag formgett delar av mitt broderi. Jag valde motivet ”Mariah” med sina snöflingor samt skrev in en egen text som jag valde typsnitt till. I kombination med korsstygnen valde jag sedan att brodera en egen liten sagostad på fri hand. Till snöflingorna har jag valt bleka pasteller i grönt, rosa och två olika blå nyanser medan texten och husen går i en snövit ton. Jag tycker om att färgskiftningarna är ganska subtila vilket ger ett lugnt uttryck.

I en orolig tid av masskonsumtion och snabba trendväxlingar känns det fint att skapa något med sina egna händer - något som dessutom kan få ta tid. Genom stygnen knyter jag band till alla de som har hantverkat innan mig - t.ex. min farmor och mormor som har varit riktigt flinka brodöser en gång i tiden – på detta sätt kan jag bli en del av en tradition som jag tycker så mycket om; både till estetik och kultur. Min lilla vinterbonad blir ett personligt tillskott i min pyntlåda och det ska bli fint att få återse den år efter år!