The Folklore Company Logo
Best selling: Moomin collection
9 wonderful Moomin embroidery kits
SHOP COLLECTION

Katarina Wennstam - author and embroiderista

Swedish only


Katarina Wennstam, en av Sveriges mest framstående feministiska debattörer. Före detta kriminalreporter. Författare, föreläsare. Flitig brodös.

Tidigt under 2019 publicerade Katarina ett inlägg på sin Instagram. Ett verk hon själv skapat. “Var inte ett as så ska du se att det ordnar sig” var ett svar till alla de som hade anledning att skaka efter metoo-rörelsen största skalv. Broderiet fick stor uppmärksamhet, inte minst på sociala medier. Idag pryder orden många hem runt om i Sverige och verkar både som påminnelse och som tröst. Kanske finns det också en del humor bakom orden - men aldrig helt utan dess verkliga innebörd.

"Var inte ett as", ett broderi skapat av Katarina Wennstam.

Katarina Wennstam är född och uppvuxen i Göteborg. Hon har mottagit priser och utmärkelser för sitt engagemang, sin samhällspåverkan och sitt författarskap. Under 2017 la Katarina fokus på spridningen och folkbildningen kring me too-rörelsen, något som gjorde att hennes författarskap, under tiden, fick läggas åt sidan. Idag, två år efter me too-rörelsens största och mäktigaste skalv, leder Katarina fortfarande fanan för kvinnors rätt, för jämställdhet och förändring. I år släppte hon boken “Kvinnor som vill...”, en skildring av kvinnans sexualitet, i nyskrivna och tidigare publicerade texter kring synen, lusten och den kvinnliga kroppen. 

Katarina Wennstam tillsammans med Sofia Magnusson, The Folklore Company

Boken “Kvinnor som vill…” har redan fått enorm uppmärksamhet och broderiet Katarina publicerade på Instagram i samma anda har, liksom “Var inte ett as” blivit en otrolig publikfavorit. “En kvinna som vill ligger inte still” har samma tyngd och eftertanke som Katarinas tidigare broderier och fungerar precis lika bra som påminnelse och tröst som alla hennes texter, tankar och ord. Ett försiktigt hopp om förändring. Broderiet finns att köpa som DIY-kit här.

Broderiet "En kvinna som vill" skapat av Katarina Wennstam.