The Folklore Company Logo
VECKANS TÄVLING: Rita juliga motiv!
Visa bidrag / Tävla

FAQ

Vad ingår i ett DIY-kit?

Allt du behöver för att brodera ditt mönster: nål, garn, tyg och instruktioner. Ram ingår inte, men du kan välja till det från vår sida med tillbehör

Broderigarnet i mitt DIY-kit har tagit slut. Kan ni skicka mer?  

Om du har broderat enligt de rekommendationer som vi skickar med, så skickar nytt garn kostnadsfritt. Broderigarnet som skickas är beräknat att räcka gott och väl till broderimönstret, men beroende på hur man broderar (mönster och teknik) går det åt olika. Alla broderar olika och ibland går det åt mer garn. Skicka ett mail till support@folklorecompany.com om du behöver mer garn så skickar vi det som behövs.

Jag har beställt mitt mönster som PDF, men det har inte kommit - vad gör jag?

Ajdå, det var inte bra - du ska få det inom några minuter på din mail efter att du lagt din beställning. Men det är snabbt åtgärdat! Såhär:

Efter att du lagt din order får du 2 mail från oss:

1. Orderbekräftelse med kvitto

2. Ett mail med länk till ditt mönster.

Dessa 2 mail får du från oss oavsett vilken typ av mönster du beställt; PDF eller DIY-kit. För dig med PDF hämtar du hem ditt mönster genom att följa länken i mail nr 2. Om du inte fått något av ovanstående mail - kontakta oss på support@folklorecompany.com så hjälper vi dig.

När kommer min order?

Vi packar ihop din order och skickar vanligtvis från oss inom 1-2 arbetsdagar. Läs mer i våra Köpvillkor.

Jag ångrar mitt köp, kan jag lämna tillbaka mitt broderi?

Kit skapade i vårt designverktyg kan inte lämnas tillbaka då produkten är skräddarsydd av dig och därmed unik.

Ångrar du ett köp av sybehör eller färdigdesignade kit löser vi det. Skicka ett mail till support@folklorecompany.com så tar vi det därifrån.


Kan man köpa presentkort hos er?

Självfallet! Alla våra presentkort hittar du här.


Vilken ram/sybåge passar som inramning till mitt mönster?

Alla mönster är designade med en tygmarginal om ca 2,5cm, som går runtom de ytterst broderade korsen. Detta innebär att det mått som anges av oss - ex. 19x19cm - innehåller redan en tygmarginal som gör att en ram eller sybåge i samma storlek (19x19cm) passar perfekt till. 

Säljer ni bara färdigdesignade broderikit?

Vi säljer mycket mer än bara färdigdesignade kit! Det vi helst vill att du upptäcker på vår hemsida är vår designeditor, där du själv kan designa ditt mönster - bästa verktyget för den som vill pyssla! In och börja lek runt i designverktyget nu!


Jag är nybörjare. Hur broderar man korsstygn?

Det är inte så svårt som det kan verka, utan lätt - alla klarar det! Du kan läsa en utförlig beskrivning med text och bild av hur man gör här. Hos oss kan du lätt anpassa din design efter din förmåga, och om du är nybörjare rekommenderar vi då broderimönster med få färger samt små ytor att brodera. Oavsett om du designar ditt mönster själv eller väljer bland våra färdigdesignade kit, så följer instruktioner med om hur man broderar korsstygn.

 

Hur gör jag för att designa mitt eget personliga broderimönster?

Du går in i vårt designverktyg där du designar ditt mönster genom att följa instruktionerna på varje flik. Du ser flikarna överst i verktyget, med rubrikerna MÖNSTER  /TEXT / FÄRG /BESTÄLL.  

Tveka inte på att höra av dig med frågor eller funderingar, så hjälper vi dig med de steg du behöver.

Hur kan jag få mitt broderimönster?

Du kan välja att få det som PDF eller som ett komplett DIY-kit som inkluderar mönster, nål, garn, tyg/"vattenlöslig stramalj" och instruktioner.

Om du är intresserad av att få det färdigbroderat; maila oss på support@folklorecompany.com med rubriken 'Brodös', så matchar vi ihop dig med någon som vill brodera!

Är broderimönstret ritat på aidaväven?

Nej, det är den inte. Du broderar och "räknar" själv fram ditt mönster med hjälp av våra instruktioner som alltid medföljer. För att läsa mer i detalj om hur det går till, läs mer här.

Måste jag ha en sybåge för att brodera korsstygnsmönster?

Nej, det måste man inte. Dock kan det förenkla själva hanteringen av aidaväven och ge stabilitet när man broderar.

Måste jag brodera på AIDA-väv?

Nej, det måste du inte. Med hjälp av vattenlöslig stramalj / ”Soluble canvas” kan du brodera på nästan vad som helst, till exempel en tygpåse (tote bag), ett klädesplagg eller varför inte på papper? Det är bara fantasin som sätter stopp.  

Du hittar vattenlöslig stramalj - “Soluble Canvas” - här.

Vilket typ av broderigarn får jag med i min beställning?

Vi använder DMC Mouliné bomullsgarn (“Stranded cotton”) då detta är av hög kvalitet och erbjuder många fina färger och nyanser. Broderigarnet består av 6 delbara trådar så att man kan anpassa tjockleken på sina stygn efter smak. Garndockor går att köpa styckvis i vår webshop. 

Kan jag beställa färdigbroderade motiv?

Vi har valt att ta bort möjligheten att beställa färdigbroderade broderier direkt från oss, för att istället fokusera på våra broderikit. (Läs mer här.) Men du kan maila oss på support@folklorecompany.com, så kan vi hjälpa till komma i kontakt med någon som för hand kan brodera det åt dig.

Finns det olika broderistygn och sömsätt?

Idag erbjuder vi korsstygn, men i framtiden kommer vi att erbjuda flera sömsätt som ex. raksöm. Följ oss i vårt nyhetsbrev och sociala medier för uppdateringar och nyheter.

Hur sätter jag upp mitt broderi?

Det finns många olika sätt. Du kan rama in det med hjälp av en stilren och snygg posterlist. Du kan även fålla bonaden med ett kantband eller ett allmogeband. Eller varför inte låta broderiet sitta i en sybåge på väggen? 

En guide om hur du kan montera ditt broderi hittar du här.

För mer inspiration om hur du kan göra, besök vårt Instagramkonto samt inspirationssida för idéer!

Hur monterar jag i sybåge? 

Sätt fast tyget i ramen så att motivet hamnar där du vill ha det. Testa att hänga upp det i ”skruven” så att du ser att det sitter rakt.

Klipp tyget runt om, med någon centimeters marginal. Därefter kan du antingen vika och pressa detta med strykjärn så att det lägger sig platt mot baksidan, eller limma fast det mot baksidan (alltså på den innersta träringen).

Om du upplever att väven känns genomskinlig och att t.ex. en mörk tapet lyser igenom, så kan du klippa ut en rundel i vitt papper, lika stor som innermåttet i sybågen, och sätta den på broderiets baksida

Hur tvättar och tar jag hand om mitt broderi?

Broderiet bör tvättas enskilt i svalt vatten. En mer genomgående guide hittar du här.


Jag är textillärare och tror att ert digitala designverktyg skulle passa mina elever i textilslöjden. Hur kan jag gå tillväga?

Vår vision med företaget är att göra handarbete mer tillgängligt och få fler att upptäcka det, så vi tycker det är jätteroligt att inspirera yngre till att brodera. Nu när det finns nya krav på digital kompetens i många skolämnen, har vi en lösning som kan hjälpa just textillärare och textilslöjdselever i detta ämne. Skicka ett mail till sofia@folklorecompany.com så berättar vi mer om hur vi arbetar med detta.

Finns det fördelar med signa upp på ert nyhetsbrev?

Utöver inspiration och guider, är du som prenumerant nyheter och erbjudanden först av alla! Ibland har vi även give-aways som du inte vill missa. Signa up här.